IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Foxconn не е предпочитан кандидат за бизнеса с чипове на Toshiba?

Японското правителство не одобрява сделки с компании, тясно свързани с Китай, твърдят източници

10:43 | 09.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Тайванската компания Foxconn не е предпочитан кандидат за придобиването на бизнеса с чипове на Toshiba заради тесните си връзки с Китай, твърдят източници, запознати с въпроса, предава Ройтерс.

Японското правителство е притеснено, че продажбата на активи на компании, близки до Китай, може да доведе до изнасянето на ключови технологии, допълват източниците.

Според един от тях Toshiba е наясно с желанията на правителството и „ще има предвид колко близки са наддаващите до Китай, когато избира“. Източникът посочва още, че Foxconn има базирано производство в Китай.

Toshiba, която е вторият най-голям производител на NAND чипове след южнокорейската Samsung Electronics, обмисля да продаде мажоритарен дял или цялото си подразделение за чипове за памет, тъй като се опитва да се справи с отписването на 6,3 млрд. долара от своето американско подразделение Westinghouse за ядрена енергетика.

Toshina оценява своя бизнес с чипове на поне 1,5 трлн. йени (13,1 млрд. долара), твърдят хора, запознати с въпроса. Първоначалните оферти ще могат да се изпращат до края на месеца.

Foxconn, чието официално име е Hon Hai Precision Industry, миналата седмица заяви, че „със сигурност наддава“ за бизнеса с чипове на Toshiba и е „много уверена“, че може да го придобие.

По-рано в четвъртък бизнес ежедневникът Nikkei писа, че Foxconn се е свързала с южнокорейския производител на чипове SK Hynix, за да му предложи да се включи в наддаването.

Foxconn отказа да коментира свързани с Toshiba въпроси. SK Hynix също отказва да коментира.

Според един от източниците Toshiba е изпратила покани на 10 потенциални инвеститора.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още