IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Christie's откри рядък 25-каратов розов диамант в бижутата на Имелда Маркос

Филипинското правителство предостави за оценка три сета бижута на бившата първа дама

15:26 | 24.11.15 г.
<p>
	Служители на Christie&#39;s правят оценка на бижутата.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Служители на Christie's правят оценка на бижутата. Снимка: архив Ройтерс

Рядък 25-каратов розов диамант бе открит в колекцията бижута на бившата първа дама на Филипините Имелда Маркос, обяви Christie's във вторник, след като правителството на страната поиска от аукционната къща да оцени колекцията от редки скъпоценни камъни, съобщава Ройтерс.

Филипинското правителство може да реши да обяви на търг колекцията, след като Christie's и конкурентът ѝ Sotheby's направят оценка на три сета бижута, конфискувани преди близо 3 десетилетия след падането на последния диктатор на страната Фердинанд Маркос, съпруг на Имелда.

Открихме нещо изключително вълнуващо“, каза Дейвид Уорън, директор на отдела за бижута към базираната в Лондон Christie's. “Открихме стар крушовиден 25-каратов диамант. Той е с отличителен розов цвят, а розовите диаманти са изключително редки“.

Той заяви, че диамантът може да бъде оценен на 5 млн. долара и значително ще повиши стойността на цялата колекция, ако тя бъде предложена на търг. Трите сета в колекцията са оценени между 6 и 8 млн. долара през 1991 г.

Само три чисти ярки розови диаманта над 10 карата са били предлагани на търг в почти 250-годишната аукционна история, твърди Christie's.

Голям диамант с квадратна форма и розов нюанс бе продаден за 28,55 млн. долара на полугодишния търг на Christie's в Женева на 10 ноември.

Филипинското правителство се опита да представи на аукцион трите сета през 2005 г., но Имелда Маркос оспори хода, твърдейки, че е собственик на два от сетовете. Единият от тях е открит в президентския дворец след бързото напускане на семейството през 1986 г., а другият е иззет в Хаваи, където фамилията живее в изгнание.

Имелда Маркос, сега избран член на филипинския Конгрес, е известна най-вече с това, че оставя след себе си 1200 чифта обувки, когато семейството ѝ избягва. Тя обещава, че един ден ще възстанови иззетите активи на семейството.

Фердинанд Маркос е президент в продължение на почти две десетилетия, преди да бъде отстранен от подкрепено от армията въстание през 1986 г. Той е обвинен в натрупване на богатство за над 10 млрд. долара по време на мандата си и умира в изгнание през 1989 г.

Сред активите му са още картини на световноизвестни художници като Моне, Пикасо и Ван Гог.

Правителството представи 750 елемента от трите сета бижута пред медиите. Колекцията, пазена в трезора на централната банка, включва бирмански рубини, индийски и южноафрикански диаманти и колумбийски изумруди.

„Всичко това показва изстъпленията на режима на Маркос“, казва Андрю де Кастро, комисар към държавната агенция, натоварена с възстановяването на богатството, натрупано от семейството на Маркос и приближените им.

„Във време, в което хората страдат, те събират всички тези бижута“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още