IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската монархия е по-богата от всякога

Кралица Елизабет добре се възползва от възхода на пазара на имоти

14:06 | 08.09.15 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Уиндзорският замък, кралска резиденция от 11 век и най-големият обитаван замък в света. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Уиндзорският замък, кралска резиденция от 11 век и най-големият обитаван замък в света. Снимка: архив Ройтерс

Въпреки слуховете за разпадащите се, неуютни и студени дворци на британската монархия и фактът, че кралица Елизабет изпадна от класациите на най-богатите, британската монархия всъщност е по-богата от всякога, предава Ройтерс.

Информационната агенция припомня, че утре се навършват 63 години, откакто кралица Елизабет е седнала на трона на Острова. По повод тази годишнина агенцията е анализирала активите на монархията, а резултатите сочат, че тя добре се е възползвала от възхода на пазара на имоти.

Според оценките на Ройтерс номиналните активи на британската монархия се изчисляват на 22,8 млрд. паунда (34,8 млрд. долара), по-голямата част от които са имоти. Това със сигурност няма да и отреди място в топ 10 на класациите по богатство, но пък е сравнимо с богатството на Майкъл Блумбърг или пък Марк Зукерберг. 

Агенцията уточнява, че изчисляването на богатството на британската монархия е сложно, защото някои от имотите са частна собственост, а други се управляват от Crown Estate – специализирана инвестиционна компания, която е основният двигател на ръста на богатството на британската кралска фамилия.

Други имоти пък са собственост на народа и се ползват от монарсите за времето на тяхното управление.

Стойността на Бъкингамския дворец например, който се управлява от Crown Estate, се е удвоила от 2005 г. насам до 11,5 млрд. паунда. Той обаче попада в третата група имоти – които се ползват от кралицата по време на управлението й.

Други основни източници на кралското богатство са херцогствата Ланкастър и Корнуол, където частните имоти на британската монархия се оценяват на около 1,3 млрд. паунда.

Консултантската компания Brand Finance оценява стойността на общите материални активи на монархията на около 20 млрд. паунда. Половината от това богатство се формира от движими вещи.

Разделянето на акумулираното през последните 1 000 години богатство на монархията е доста трудна задача, видна и от дейността на Crown Estate. Дружеството управлява група от наистина трофейни имоти в Лондон, както и прилежащата акватория на Великобритания.

Публичният доход на кралицата, макар и да не се финансира директно от Crown Estate, се изчислява като 15% от годишните печалби на дружеството за две финансови години, като преди това всички печалби се внасят в хазната. Така субсидията за кралицата за тази година достигна почти 38 млн. паунда, което е с 22 на сто повече спрямо предишната субсидия.

Стойността на имотите, управлявани от Crown Estate, се увеличава с годишен темп от над 9 на сто в момент, в който ръстът на цените на луксозните имоти в Лондон се забавя.

Увеличава се и земята на британската монархия – с 60 хил. дка спрямо притежанията й от 1958 г.

Доста се спекулира обаче за частните колекции от бижута и картини на кралицата. Една от перлите в короната на британската монархия е 530-каратовият диамант Звездата на Африка.

Въпреки цялото имане обаче, монархията няма апетит да демонстрира пищни прояви на богатство. Кралицата е известна като скромен човек, който най-много държи на няколко състезателни коня, заключава агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 0
ing5roff
преди 8 години
Аха щот кралските фамилии са много стока ...супер генетичен материал , не се излагай !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
екстра, тамън ше вземат повече бежанци под крилото си да ги ранат и да ги поят .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
И какво постигнаха тия комунистически убийци французите като изклаха навремето класовия враг? Останаха Хайка от лигльовци и женчовци, а който е мъжкар, често се оказва извратен като Дьо Сад. Добре че е чуждестранният легион да ги пази иначе досега съседите им да са си разделили земята на Франция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 9
ing5roff
преди 8 години
Ами французите излязоха по тарикати...взеха Бастилията барабар с кралските глави. Пък тия нека плащат масрафа на мумиите , щот са горди англичани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Не можахте ли по-смотано подзаглавие да сложите?Принизихте кралицата на Британската монархия до брокер на имоти, все едно тя лично се занимава с това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 8
Mike Florida
преди 8 години
*** на почит!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 6
Mike Florida
преди 8 години
*** на почит!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още