IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ikea откри музей на мебелите

Музеят отвори врати в малко шведско село в сградата на първия магазин от веригата, отворен през 1958 г.

16:35 | 30.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Шведският мебелен гигант Ikea откри музей за мебели, готови за сглобяване, съобщава Франс прес. 

Музеят се намира в шведското село Елмхулт и днес посрещна първите си посетители.

Царството на обзавеждането в стил "Made in Sweden" е разположено в сградата, където се е намирал първият магазин на Ikea, открит през 1958 година от Ингвар Кампрад - дребен продавач на кибрит, станал години по-късно един от най-богатите хора в света.

"Имаме много истории, които можем да разкажем", заяви управителката на музея Карина Кльок-Малмстен на фона на фанфарно шествие по улиците на Елмхулт, насочило се към музея.

Световният лидер в производството на мебели поиска "просто" откриване, "без фойерверки и пайети", в духа на Кампрад. Създателят на мебелната верига стана легенда заради скромния живот, над 35 години от който е прекарал в Швейцария, за да избяга от данъчните в родината си, посочват критиците му.

Ikea, което е съкращение от Ингвар Кампрад, Елмтарид, семейната ферма, и Агунарид (неговото родно село), дава работа на 150 хил. души в света и има годишен оборот от над 30 млрд. евро. Компанията е открила 330 магазина на всички континенти.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още