IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-могъщите жени в корпоративния свят?

Все повече представителки на нежния пост заемат постове във висшето ръководство на водещи световни компании

07:50 | 27.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Опра Уинфри е&nbsp; най-богатата чернокожа американка.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Опра Уинфри е  най-богатата чернокожа американка. Снимка: Ройтерс

Все повече жени заемат постове във висшето ръководство на водещи световни компании. Някои от най-могъщите дами в корпоративния свят са представени от германския Handelsblatt.

Мери Калахан Ердоуз

(Следващата) номер едно на Wall Street вероятно е 43-годишната Ердоуз, която управлява близо 1,7 трл. долара и е сочена за най-вероятният наследник на Джейми Даймън - председател на управителния съвет на JP Morgan Chase и най-влиятелният банкер на Wall Street.

Ан Суини

Суини е една от най-влиятелните жени в бизнеса. Тя сред хората, които превръщат в световен хит сериала "Отчаяни съпруги", въпреки че самата тя няма нищо общо с отчаяна съпруга.

В развлекателната индустрия 52-годишната президентка на Disney-ABC Television Group е най-могъщата жена. Като шефка на телевизионното подразделение на ABC тя определя какви предавания ще гледат всеки ден милиони американци. Майка на две деца, Суини започва кариерата си в Disney през 1996 година.

Ейми Паскал

Съпрезидент на Sony Pictures Entertainment, 53-годишната дама отговаря за всички въпроси, свързани с филмовите студиа и телевизионните продукции. Малка част от успехите й са филмите "Мъже в черно" и сагата за Спайдърмен. Ейми Паскал следва международни отношения, след това обаче се пренасочва и вече близо 20 години е в Холивуд.

Красавицата и зубърът

Шерил Сандбърг е основна част от Facebook заедно с Марк Зукърбърг. 41-годишната Сандбърг е главен оперативен директор на най-голямата социална мрежа в света. Според експертите от Силициевата долина тя е движещата сила зад бизнес модела, който трябва да превърне в печалба многообразието от данни на 600-те милиона потребители на социалната мрежа. До 2008 г. Шерил Сандбърг ръководи глобалното разпространение на Google, който е най-големият конкурент на Facebook.

Бирената милиардерка

Името й звучи като скоропоговорка, но сред влиятелните кръгове на Мексико, то се произнася често - Мария Асунсион Арамбурузабала - вицепрезидент и наследничка на бирена империя и най-влиятелната бизнесдама в Южна Америка. Компанията й Grupo Modelo е собственик на Corona - марка, която се продава в над 150 страни.

43-годишната Мария Асунсион поема ръководството на компанията след смъртта на баща си през 1995 г. и създава предпоставките за превръщането й в осмата по големина компания за бира в света. Състоянието й се оценява на 2,8 млрд. долара.

Вярващата хиндуистка

Индра Кришнамурти Нууйи се бори решително за убежденията си.Като ръководител на концерна PepsiCo тя има за задача да продаде възможно най-много подсладени газирани напитки и картофен чипс. Бизнес дамата от индийски произход обаче си е поставила за цел и да направи продуктите на компанията по-здравословни. Концернът има близо 300 000 служители и оборот 58 млрд. долара.

Опра Уинфри

Със състояние, оценявано на 2,7 млрд. долара, Уинфри е не само най-богатата чернокожа американка, но и най-влиятелната. На 57 години тя има широко разклонена медийна империя, чрез която определя вкусовете и мнението на обществото.

Мелинда Гейтс

Тя не бива да бъде определяна единствено чрез съпруга си. През годините съпругата на основателя на Microsoft е създала собствен образ на самоуверена и независима жена - успешен сътрудник на компютърния концерн, майка на три деца и движещата сила зад фондация "Бил и Мелинда Гейтс", която управлява милиарди долари. Родената в Тексас дама е убедена, че образованието е ключът за изход от бедността и досега е инвестирала в тази цел близо 4 млрд. долара.

Моделиерът

Модерната жена има много причини да благодари на Дона Карън, която през 1985 г. създава бизнесмодата за жени. С открития като бодито, заместител на блузата, който няма нужда от гладене, тя поставя основите на модния си концерн. През 2001 г. конгломератът за луксозни стоки Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) купи компанията й за 643 млн. долара.

Финансистът

Мери Шапиро е най-влиятелната жена в регулаторните органи, контролиращи дейността на Уолстрийт. В края на 2008 г. президентът Барак Обама я назначи за председател на Федералната комисия за ценните книжа и фондовите борси (ФКЦКФБ) на САЩ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още