IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Роклята на Дороти от "Магьосникът от Оз" бе продадена за 1,56 млн. долара

Синята дреха е носена от актрисата Джуди Гарланд

17:36 | 24.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Синя рокля, носена от Джуди Гарланд във филма от 1939 г. “Магьосникът от Оз”, е продадена на търг за 1,56 млн. долара по време на търг в Ню Йорк, предава Ройтерс.

Дрехата е една от десетте, които са направени специално за Гарланд във връзка с ролята ѝ на Дороти във филма. Очакванията на аукционната къща Bonhams бяха тя да донесе между 800 хил. и 1,2 млн. долара. Същата рокля от “Магьосникът от Оз” беше продадена на търг през 2012 г. за 490 000 долара.

Роклята е запазена в добро състояние и е една от двете, които актрисата действително е носила по време на снимките на класическия мюзикъл. Дрехата е продадена на неидентифициран купувач, който е наддавал по телефона.

Финалната цена на роклята, създадена от известния дизайнер на костюми на MGM Адриан, е 1,565 млн. долара, включително комисионната. От аукционната къща твърдят, че са приятно изненадани от цената.

Цените на предмети, свързани с известни личности, нараснаха сериозно през последните години. Само преди година костюм, носен от актьора Бърт Лар, беше продаден за почти 3,1 млн. долара от Bonhams.

Най-скъпо продаденият на търг предмет, свързан с киното, е рокля с цвят слонова кост, носена от Мерилин Монро във филма “Проклетите седем години”, която достигна сумата от 5,6 млн. долара по време на аукцион в Калифорния през 2011 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още