IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сатирата за шоубизнеса "Бърдмен" спечели "Оскар" за най-добър филм

Четири статуетки грабна и комедията "Гранд хотел Будапеща"

08:29 | 23.02.15 г.
<p>
	Алехандро Гонсалес&nbsp;Иняриту приема наградата за най-добър филм. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Алехандро Гонсалес Иняриту приема наградата за най-добър филм. Снимка: Ройтерс

Сатирата за шоубизнеса "Бърдмен" спечели топ отличието за най-добър филм на 87-ата церемония за наградите "Оскар", предадоха световните информационни агенции.

Лентата донесе и режисьорския приз на мексиканеца Алехандро Гонсалес Иняриту. Иняриту получи още награда за оригиналния сценарий на "Бърдмен" заедно с Николас Джакобоне, Александър Динеларис и Армандо Бо. Четвъртият "Оскар" за лентата - и втори пореден за него - е за операторско майсторство за Емюнуел Любецки.

Лентата за съзряването "Юношество" на режисьора Ричард Линклейтър, която в началото на наградния сезон беше спрягана за фаворит, спечели само един "Оскар" - за най-добра актриса в поддържаща роля за Патриша Аркет.

При актьорските "Оскар"-и нямаше изненади - смятаните за основни претенденти в наградния сезон и в четирите категории спечелиха отличията. 33-годишният британец Еди Редмейн получи приза за главна роля за превъплъщението си в образа на видния учен и космолог Стивън Хокинг във филма "Теорията на всичко", а 54-годишната Джулиан Мур спечели наградата за най-добра актриса за ролята си на болна от Алцхаймер в ранен стадий преподавателка във филма "Все още Алис". 60-годишният Джей Кей Симънс беше отличен в категорията за най-добър актьор в поддържаща роля за "Камшичен удар", а 46-годишната Патриша Аркет - за най-добра актриса в поддържаща роля за "Юношество".

И за четиримата актьори това е първи "Оскар" в кариерата им. Патриша Аркет, която произлиза от актьорско семейство, е първият член на фамилията Аркет, отличен с най-престижното киноотличие.

Четири награди "Оскар" спечели и ексцентричната комедия "Гранд хотел Будапеща". Лентата на Уес Андерсън беше отличена в категориите за оригинална музика (Александър Депла), сценография, грим и прически, костюми.

Призът за адаптиран сценарий беше присъден на Греъм Мур за "Игра на кодове".

В категорията за най-добър чуждоезичен филм беше отличена полската лента "Ида" на режисьора Павел Павликовски. "Гражданин 4" за Едуард Сноудън спечели отличието за най-добра документална лента.

В категорията за анимация за втора поредна година наградата грабна "Дисни". След като миналата година триумфира със "Замръзналото кралство", тази година компанията спечели статуетката с "Героичната шесторка".

Наградите "Оскар" бяха раздадени за 87-и път на церемония в театър "Долби" в Лос Анджелис. Водещ на шоуто беше актьорът Нийл Патрик Харис. (БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още