IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алтернативните пътища към "Оскар" – покупка или кражба

Златната статуетка е най-търсеният холивудски трофей от колекционерите

19:10 | 20.02.15 г.
<p>
	Подготовката за церемонията на 22 февруари вече започна.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Подготовката за церемонията на 22 февруари вече започна. Снимка: Ройтерс

Обикновено хората получават "Оскар" за екранните си превъплъщения или за принос към холивудското кино. Съществуват и алтернативни начини обаче човек да се сдобие със заветната статуетка. Тя може да бъде купена. Понякога за 10 долара, в други случаи за над 1 милион долара. Може да бъде и открадната. На каквато и да е цена, статуетката "Оскар" е изключително желан предмет, пише ДПА.

"И "Оскар"-ът се присъжда на...Майкъл Джексън". Покойният крал на попа наистина е имал в колекцията си най-ценното киноотличие, но не се е сдобил с него по традиционния начин. През 1999 г. Майкъл Джексън плаща над 1,5 милиона долара за "Оскар", присъден на филма "Отнесени от вихъра" през 1939 г. Сумата е най-високата, давана някога за желания трофей. Покупката е "екстремна", но не е изненадваща, според експерта Дарън Джулиън от аукционна къща "Джулиънс окшънс" в Бевърли хилс.

"Оскар"-ът е най-търсеният холивудски трофей от колекционерите", казва Джулиън, и допълва, че получава много запитвания, особено от Русия и Азия, за статуетки, които могат да бъдат закупени.

Стандартният начин за получаване на "Оскар" е много по-евтин, но също и изключително труден. Малцина професионалисти ще попаднат сред носителите на заветните статуетки на предстоящата 87-а церемония за връчването им на 22 февруари, но и броят на раздадените досега е скромен. Според Академията за кинематографично изкуство и наука, която присъжда най-престижните киноотличия, от връчването на първия "Оскар" през 1929 г. досега са раздадени едва около 3000 статуетки.

Позлатената статуетка с височина 35 сантиметра и тегло 4 килограма е най-желаното филмово признание и идеята не е тя да бъде нещо, което може да се купи. "Оскар"-ът трябва да се спечели и Академията има стриктни правила за това. От 1950 г. всички носители на най-престижното отличие в света подписват специална декларация, която ги задължава да не продават своите награди. Същото важи и за наследниците им. Правото да купува статуетките има само Академията и то срещу символичната сума от 1 долар.

Това е причината статуетки "Оскар" рядко да се появяват на търг и когато това се случва, настъпва голямо оживление. През 2012 г. 15 "Оскар"-а, всички връчени преди 1950 г., са продадени на аукцион за обща сума от 3 милиона долара. Най-висока индивидуална цена - около 450 000 долара, е платена за статуетката, която Херман Манкиевич получава през 1941 г. за сценария на "Гражданинът Кейн".

През 2001 г. Стивън Спилбърг купува на търг "Оскар"-а, спечелен от Бет Дейвис за "Джезабел" през 1938 г. Режисьорът плаща 578 хил. долара и дарява статуетката на Академията, за да я спаси от царството на търговията.

Спилбърг прави същото и през 1996 г., когато купува за над 600 хил. долара статуетката, която Кларк Гейбъл печели през 1934 г. за "Това се случи една нощ".

Според Дарън Джулиън съществува и черен пазар за ценните статуетки. Те продължават да изчезват от ръцете на законните им притежатели. През 1989 г. според публикации в американските медии е извършен обир в дома на актрисата Олимпия Дукакис. Единственото нещо, което изчезва, е статуетката й "Оскар" за "Лунатици".

През март 2000 г. 55 статуетки изчезват наведнъж на път към Лос Анджелис от производителя в Чикаго. Няколко дни по-късно те са намерени в контейнер за боклук, но не всичките.

Магазините за сувенири на булевард "Холивуд" обаче предлагат съвсем законни фалшиви "Оскар"-и от пластмаса и доста по-леки от оригиналните статуетки, в категории като "Най-добър съпруг" или "Най-добра приятелка". Цената им е 10 долара.

"Заслужавам такъв и настина се чувствам като победител", споделя гостенка на града, получила от племенницата си "Оскар" за най-добра леля.

На предстоящите награди в неделя малцина ще поемат в ръцете си най-желания филмов трофей. Останалите ще се задоволят с приготвените от майстора-готвач Волфганг Пук 5000 шоколадови "Оскар"-а, покрити с ядливо злато, които отново ще бъдат поднесени на Бала на губернатора след церемонията. (БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още