IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шест писма на Харпър Лий отиват на търг

Очаква се те да бъдат продадени за около 250 хил. долара

13:44 | 03.06.15 г.
Шест писма на Харпър Лий отиват на търг

Архив от шест машинописни писма на автора на „Да убиеш присмехулник“ - Харпър Лий, ще бъдат предложени на търг на Christie's този месец и се очаква, че могат да достигнат обща цена от 250 хил. долара, предава Ройтерс.

Писмата не съдържат точна дата, но се знае, че са написани в периода 1956-1961 г. и са адресирани до нюйоркския архикект Харълд Кофийлд, който е бил приятел на Лий. Те ще бъдат предложени на търг в Ню Йорк на 12-и юни.

Christie's твърди, че материалите на носителката на награда „Пулицър“ са редки и нито едно от тях не е продавано на търг от 40 години.

"Те са написани от човек, който е популярен в американската култура в момента и е такъв от деня на публикуването на най-значимата му творба, и си остава енигматичен“, посочва Том Леки, ръководител на отдела "Книги и ръкописи" в Christie's в Ню Йорк.

В едно от писмата Лий пише за своята реакция по повод успеха на „Да убиеш присмехулник“, която се превърна в американска класика. От книгата са продадени 30 млн. копия.

"Бяхме изненадани, зашеметени и замаяни от ревюто на Принстън“, пише Лий.

Christie's твърди, че първите четири писма са от периода преди публикуването на „Да убиеш присмехулник“, когато Лий се грижи за своя болен баща.

"Татко седи до мен на масата в кухнята... Усетих, че се взирам в неговото красиво старо лице и ме обзе внезапна паника, която мисля, че е ехо на страха и опустошението, което ме изпълни, когато той почти умря“, пише Харпър Лий.

Дългоочакваната втора книга на Лий, която сега е 89-годишна, ще бъде публикувана на 14-и юли. "Go Set a Watchman” е написана преди „Да убиеш присмехулник“, още през 50-те години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още