IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sony отписва 1 млрд. долара от филмовия си бизнес

Студиото напоследък изпитва трудности, включително заради миналогодишното продължение „Ловци на духове 3“ и други филми

16:40 | 30.01.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ghostbusters Facebook Page</em></p>

Снимка: Ghostbusters Facebook Page

Японската корпорация Sony Corp обяви, че ще отпише 112 млрд. йени (1 млрд. долара) от филмовия си бизнес след преглед на бъдещата рентабилност на операциите си, съобщава Bloomberg.

Компанията каза, че ще осчетоводи отписването през третото фискално тримесечие и проучва как това ще засегне прогнозите ѝ. За да компенсира част от загубата, компанията каза, че ще продаде акции от онлайн медицинските услуги М3 на японското подразделение на Goldman Sachs в сделка на стойност 37 млрд. йени (322,8 млн. долара).

Sony направи съобщението две седмици, след като заяви, че главният изпълнителен директор на Sony Entertainment Майкъл Линтън се оттегля след 13 години на поста. Студиото напоследък изпитва трудности, включително заради миналогодишното продължение „Ловци на духове 3“ и филм, базиран на видео играта Angry Birds. Sony предупреди през юни, че подразделението е в риск да отбележи още загуби.

Пазарите подозират, че Sony не държи здраво юздите на филмовия си бизнес, но все пак сумата е изненадваща“, каза Казунори Ито, анализатор в Morningstar Investment Services. “С напускането на Линтън и това отписване всички лоши новини вече са ясни и вниманието може да се насочи към плана им за предстоящата фискална година“.

Акциите на Sony затвориха почти без промяна в Токио преди съобщението. Акциите, вписани в Германия, обаче поевтиняха с 2,6% в слаба търговия след новината.

Спадът на пазара на DVD и Blue-ray дискове бе по-бърз от очакваното“, казва Такаши Ида, говорител на Sony, в разговор по телефона.

Базираната в Токио компания все повече зависи от бизнеса си с видео игри, който генерира два пъти повече печалба през последната фискална година от филмите. Конзолата PlayStation 4 на Sony задминава по продажби Xbox One – най-близкия конкурент, дело на Microsoft – около два пъти, сочи уебсайтът VGChartz.

Напускането на Линтън сложи край на две стресови години за подразделението откакто кибератака, за която бе обвинена Северна Корея, парализира студиото. Хакването доведе до изтичане на лични съобщения в интернет и оставката на ръководителя на филмовото подразделение Ейми Паскал. Главният изпълнителен директор на Sony Казуо Хирай пое дейността от Калифорния за шест месеца, за да контролира прегледа на отдела и да потърси човек за мястото на Линтън, каза компанията този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още