IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sotheby's постави световен рекорд с продажбата на син диамант

Аукционната къща се опитва да привлече вниманието на богатите китайски купувачи на скъпоценности

16:32 | 21.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: www.sothebys.com</em></p>

Снимка: www.sothebys.com

Колекционер от Хонконг плати рекордните 32,6 млн. долара за близо 10-каратов син диамант, предложен на търг на Sotheby's в Ню Йорк.

Това е нов световен рекорд за продажбата на син диамант и нов световен рекорд за цена на карат за диамант.

Купувачът, който е пожелал да остане анонимен, е предложил по-висока сума от останалите шестима, наддавали за скъпоценния камък. Сумата, която е платил, е около два пъти по-висока от предварителната оценка на диаманта.

Търгът на Sotheby's е свидетелство за увеличаващия се интерес на богатите купувачи от Хонконг и Китай към бързо разрастващия се пазар на диаманти.

Голяма част от младите китайци предпочитат да подаряват скъпоценни камъни за събития като годежи и сватби, вместо да залагат на традиционни бижута от злато.

Аукционната къща се съревновава с основния си конкурент Christie's за привличането на купувачи от Китай и Хонконг, които в момента са много активни на пазара на изкуство и допринасят за повишаването на цените на антиките и скъпоценностите.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още