IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на диамантите ще продължава да се покачва

Според ръководителя на Gem Diamonds причината за това е търсенето в Китай и САЩ

10:04 | 21.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Цената на диамантите ще продължава да се покачва над тригодишния връх, който достигна през първата половина на годината, благодарение на търсенето в Китай и САЩ, твърди ръководителят на британската компания Gem Diamonds.

"Смятаме, че цената ще продължава да се покачва“, посочва главният изпълнителен директор Клифърд Елфик в интервю за Bloomberg. По думите му търсенето е голямо както в Китай, така и в Америка.

Компанията повишава с 50% пазарната си стойност тази година, тъй като растящите цени увеличават приходите ѝ, пише още агенцията.

Цената на необработените диаманти скача с 14% през 2014 г., сочат данни, събрани от WWW International Diamond Consultants. През последните пет години цената скача повече от два пъти, тъй като американската икономика успява да се възстанови от финансовата криза, а търсенето от страна на Китай нараства.

През първата половина на годината Gem Diamonds продава своите диаманти на средна цена от 2747 долара за карат. Това е с 58% по-висока стойност спрямо година по-рано.

Нейната мина в Лесото е известна със своите размери и стойността на скъпоценните си камъни. От нея са добити едни от най-големите диаманти в света, включително 603-каратовият Lesotho Promise. Той е най-големият диамант, открит през този век. Сред другите големи находки в Лесото е 55-каратов скъпоценен камък, намерен през 2011 г.

„Има все повече клиенти, които се конкурират за нашите продукти“, коментира Елфик, подчертавайки, че това тласка цените нагоре.

Gem разкрива, че печалбата ѝ за първата половина на годината се увеличава повече от два пъти до 19,7 млн. долара. Продажбите се покачват с 54% до 148,8 млн. долара през същия период. Компанията твърди, че възнамерява да изплати дивидент за първи път в историята си през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още