IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стачка на клубовете спира първенството по футбол в Испания

Местната футболна федерация прекратява първенството от 16 май поради решение на правителството относно телевизионните права

17:04 | 07.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Отборът на Атлетико Мадрид е актуалният шампион на Примера дивисион. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Отборът на Атлетико Мадрид е актуалният шампион на Примера дивисион. Снимка: Ройтерс

Клубното първенство по футбол в Испания ще бъде прекратено за остатъка от сезона от местната федерация след сблъсъците с правителството по повод новите правила за телевизионните права, предава CNBC.

Законът, който ще доведе до колективно договаряне за телевизионни права, получи одобрението на правителството в Мадрид през миналата седмица.

Ако предложението бъде одобрено и от парламента, той ще доведе до по-равномерно разпределение на парите, придобити от телевизионни права между първите две дивизии на испанския футбол в опит да помогне на по-малките клубове. Правата в момента се продават индивидуално от клубовете – система, която облагодетелства гигантите, като Барселона и Реал Мадрид. 

Испанската футболна федерация и Съюзът на играчите се противопоставиха на предложените промени и решиха да прекратят всички мачове от 16 май. Това ще се отрази на последните два кръга от Примера дивисион – най-горният ешалон на испанския футбол, и на финала за Купата на краля, който трябва да противопостави Барселона и Атлетико Мадрид.

Испанската футболна федерация обвини в изявление в сряда правителството, че показва "липса на уважение". Органът също така се оплака от излишната държавна намеса в спорта и обвини властите, че използват парите от футбол за други, несвързани със спорта области.

Блокирането на професионалния футбол ще засегне 17 регионални федерации, над 600 000 играчи и 30 000 мача, добавиха от Испанската футболна федерация.

Въпреки това последва ответен удар от страна на Професионалната футболна лига, под чийто патронаж са топ футболните дивизии в страната. Структурата заяви, че ще предприеме съдебни действия срещу Испанската футболна федерация.

"Професионалната футболна лига изрично си запазва правото да предприеме съдебни действия, за да претендира за най-сериозни щети, както и всякакви финансови, спортни, социални или всякакъв друг вид вреди, които могат да възникнат от днешното решение на Испанската футболна федерация", заявиха от Професионалната футболна лига в изявление на своя уебсайт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още