IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФИФА потвърди изместването на Световното първенство в Катар за декември

Финалът на турнира ще бъде на 18-ти декември, когато е Националният празник на близкоизточната страна

09:39 | 20.03.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ФИФА потвърди изместването на Световното първенство в Катар за декември

Четири години след като Катар спечели домакинството на Световното първенство по футбол през 2022 г., ФИФА (Fédération Internationale de Football Association – FIFA) предприе безпрецедентна стъпка по изместване на турнира към края на годината, предава The Wall Street Journal. Финалът ще се играе на 18-ти декември, като турнирът вероятно ще бъде по-кратък от обичайните 28 дни.

Международната организация потвърди решението след среща на Изпълнителен комитет в четвъртък в Цюрих. Интересен факт е, че 18-ти декември е Националният празник на Катар. На тази дата през 1878 г. е основана близкоизточната страна.

"За нас това е важна стъпка, защото в крайна сметка можем да продължим напред", каза директорът на комуникациите на ФИФА Валтер де Грегорио. "Най-малко знаем, че финалът няма да бъде на 23-ти (декември – бел. ред.), така че ще можем да направим коледното пазаруване навреме".

Въпреки че Катар първоначално успя да победи в надпреварата за организиране на турнира с обещания за специални технологии за охлаждане на стадионите, вариантът с изместването на Световното първенство стана все по-обсъждан в последната година.

Най-голямата опозиция в началото дойде от най-големите европейски първенства, дом на най-добрите играчи в света, които ще трябва да бъдат прекратени за период до седем седмици, за да може да бъде проведен турнирът.

За някои от тях, като Германия и Испания, това ще означа разширяване на настоящата 2- или 3-седмична зимна пауза. Поради тази причина именно периодът ноември-декември се разглежда като най-възможното решение.

Най-засегната обаче безспорно ще бъде английската Висша лига, която не спира през зимните месеци. Най-популярният клубен национален шампионат на планетата се провежда през целия декември, като особено популярни са мачовете на 26-ти декември, известен като Боксинг дей.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 35 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
То там лятото ще изпукат от жега :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още