IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФИФА предлага изместване на Световното първенство в Катар за ноември-декември

Основната причина са изключитeлно горещите летни месеци в разположената в Персийския залив държава

15:40 | 24.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Водещата световна футболна организация планира да премести Световното първенство през 2022 г., което ще се проведе в Катар, за ноември и декември, за да бъдат избегнати изключитeлно горещите летни месеци в разположената в Персийския залив държава, пише The Wall Street Journal.

Група експерти, формирана от базираната в Цюрих (Fédération Internationale de Football Association – FIFA), посочи, че двата месеца са "най-подходящият период" за турнира, а не както бе планирано – през юни и юли, когато температурите обикновено надхвърлят 40 градуса по Целзий.

Кандидатурата на Катар първоначално бе базирана на предложение за летен турнир, но температурите в страната са разглеждани като потенциален риск за здравето на феновете и футболистите.

Турнирът, които ще противопостави 32 национални отбора, може да продължи и по-кратко от обичайния един месец, колкото продължи и последното Световно първенство в Бразилия през 2014 г.

"Ние сме много доволни, че след внимателно обмисляне на различните становища и подробни дискусии с всички заинтересовани страни установихме най-доброто решение за международния футболен календар в периода 2018-2024 г.", заяви Шейх Салман бин Ибрахим Ал Халифа, председател на работната група и член на Изпълнителния комитет на ФИФА.

Препоръката за преместване на Световното първенство може да изправи ФИФА пред челен сблъсък с топ клубовете в Европа, които едва ли ще бъдат склонни да пуснат най-добрите си играчи за турнира по средата на сезона. Новите дати ще означават също така нов формат на високодоходните турнири Шампионска лига и Лига Европа, които трябва да се реорганизират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още