IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загубата на Мондиал 2022 ще е тежък удар по репутацията на Катар

Икономиката на емирството обаче е достатъчно богата, за да поеме удара, ако ФИФА отнеме домакинството на страната

17:07 | 08.06.14 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В първоначалната си кандидатура за домакин на Мондиал 2022 Катар предлагаше да бъдат построени и/или реновирани 12 стадиона, но по-рано тази година броят им бе намален до 8.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

В първоначалната си кандидатура за домакин на Мондиал 2022 Катар предлагаше да бъдат построени и/или реновирани 12 стадиона, но по-рано тази година броят им бе намален до 8. Снимка: Ройтерс

Икономическият растеж на Катар може силно да се забави, ако емирството изгуби правото си да домакинства Световното първенство по футбол през 2022 г., пише Ройтерс в свой анализ.

Разкритията около Катар изглежда ще помрачат радостта на шефа на Фифа Сеп Блатер от започващото скоро Световно първенство в Бразилия. Само четири дни преди първия съдийски сигнал в Сао Пауло наяве излизат нови обвинения за корупция около спечелването на домакинството от Катар.

Бившият катарски топ функционер Мохамед Бин Хамам е похарчил още 1,7 млн. долара за гласове от Азия, пише в неделя британският Sunday Times. Освен това е имало и преговори на правителствено равнище с Тайланд за сключване на споразумение за доставки на газ, за да може Катар да си осигури гласа на члена на изпълнителния комитет на ФИФА Ворави Макуди. Името на Ворави Макуди беше замесено около скандала с избора на домакин на Мондиал 2018. Макуди е поискал контрола над телевизионните права за уговаряната тогава контрола между Тайланд и Англия, за да даде гласа си в полза на англичаните. За домакин на Мондиал 2018 бе избрана Русия.

Sunday Times е получил достъп до милиони поверителни документи. Ако те наистина доказват подкупването на членове на Изпълнителния комитет, и това бъде доказано от специалната комисия на ФИФА, то страната от Персийския залив може да бъде наистина лишена от домакинството. 

Миниатюрната държава все пак е достатъчно богата, за да поеме удара, но ако това се случи, репутацията й ще пострада много по-тежко, допълва информационната агенция.

Водещият индекс на Катарската фондова борса се понижи с 1,1% вчера, след като британски вестник публикува доказателства за корупция при избора на Катар за домакинството на Мондиал 2022. От емирството отрекоха обвиненията.

Плановете за многомилиардни инвестиции в спортна и друга инфраструктура може и да пропаднат, ако в крайна сметка заради публикациите ФИФА промени решението си за домакинството на емирството на първенството.

Строителството на съпътстващата инфраструктура, като пътища и железопътни линии, ще се отложи или забави, фирмите за имоти ще започнат да „замразяват“ проектите си за хотели, а Катар като цяло ще се размине с очаквания туристически бум.

Световният лидер на пазара на втечнен газ е достатъчно богат, за да се справи с подобен икономически удар, а според някои анализатори дори може да се възползва по-добре от евентуален по-бавен темп на растеж, посочва агенцията. Репутацията на емирството в международен мащаб обаче ще бъде съсипана, още повече, че не всички инфраструктурни проекти са свързани с първенството. Някои от тях са ключови за страната.

Икономическият министър на Катар съобщи по-рано тази година, че емирството през следващите пет години ще инвестира около 664 млрд. риала (182 млрд. долара) в инфраструктурни проекти, като се изключват проектите в петролния и газовия сектор. Като се има предвид брутният вътрешен продукт (БВП) на страната, това е един от най-мащабните планове за строителство в историята на региона.

В първоначалната си кандидатура за домакин на Мондиал 2022 Катар предлагаше да бъдат построени и/или реновирани 12 стадиона. По-рано тази година обаче властите в емирството намалиха броя им до 8.

Основната работа по катарските стадиони все още не е започнала. До края на годината се очаква да бъде избран изпълнителят на първото съоръжение, като се очаква това да е джойнт венчър между местна и чужда фирма.

Бизнесът в емирството е твърде далеч от паниката заради спекулациите около домакинството на Световното първенство по футбол през 2022 г., още повече, че и правителството демонстрира желание да се намеси, за да защити слабите звена от икономиката. А ако в крайна сметка емирството изгуби домакинството, това ще даде повече време на властите да се справят с тежките логистични проблеми, преразхода на средства и трудовото законодателство.

Международният валутен фонд също наскоро предупреди, че изпълнението на подобна амбициозна инвестиционна програма ще доведе до „прегряване“ на катарската икономика в краткосрочен план и свръхкапацитет в средносрочен. Затова и загубата на домакинството на Мондиала може да доведе до известен „здравословен баланс“ в икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Ех Бате, глей тука какви игри за милярди се въртят, а тебе те хванаха за две бутилки коняк и те орезилиха пред света (мама им лицемерна)П.С. Катар нищо няма да загуби, прекалено лоялен арабски съюзник на САЩ са, за да се позволи да загубят каквото и да е.П.П.ССъвременния спорт се превърна в голям бидон с Л***на. ФИФА, МОК, отвратителна работа. Смърди на корупция за милиарди, допинг, нагласени резултати и явно нагласено съдийство и пране на мръсни париТрябва да се рестартира системата и да се почне пак от квартални мачлета на доброволни начала, без награден фонд
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 2
alexx
преди 9 години
Проектът световно първенство е безсмислена и скъпа прищявка на шейховете, нещо като зимната олимпиада в Сочи. Могат да си я позволят, но спокойно могат и да я пропуснат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още