IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква цена ще плати Катар заради строителната лудост?

Анализатори предупреждават за недостиг на работна сила и на строителни материали, особено цимент. Инфлацията също дава повод за притеснение

12:11 | 03.04.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Катар вече е преминавал през период на рязък ръст на цените на строителните материали.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Катар вече е преминавал през период на рязък ръст на цените на строителните материали. Снимка: Ройтерс

Строители от всички страни се насочват към Катар, където се наблюдава безпрецедентен строителен бум преди Световното първенство по футбол през 2022 г. и на фона на желанието на емира да модернизира емирството, пише Wall Street Journal.

Към момента са стартирани или са в процес на планиране проекти за около 200 млрд. долара, сочат данни на Middle East Economic Digest (инструмент за бизнес разузнаване за Близкия изток и Северна Африка, предоставяйки анализи и коментари за близкоизточните пазари, фирми, хора и други данни). Това е повече от брутния вътрешен продукт (БВП) на емирството, а на глава от населението се пада ново строителство за около 100 хил. долара.

Строителната лудост в Катар обаче предизвика опасения заради нарастващите разходи за строителни материали и труд. Засилват се и критиките към емирството заради съмнителната безопасност на обектите и непрекъснатия „внос“ на чужда работна сила при не особено добри условия.

Всяка промяна в този модел обаче би довела до още по-силен ръст на разходите и нарушение на натоварения график за реализацията на проектите. Според Международния валутен фонд (МВФ) успехът на сегашния модел на развитие на Катар зависи от способността да се наемат чужди работници.

Анализаторите предупреждават за недостиг не само на работна сила, но и на строителни материали, особено цимент. Qatar National Cement Co. - най-големият местен производител, вече изгражда нова фабрика, за да увеличи капацитета си до над 5 млн. т годишно. Според инвестиционната компания Global Investment House обаче емирството ще се нуждае от 10 млн. т годишно, за да продължи да се ускорява строителството както е планирано.

Катар вече е преминавал през период на рязък ръст на цените на строителните материали. Преди 2006 г., когато се провеждаха Азиатските игри в емирството, се очерта сериозен недостиг на цимент, поради което цените скочиха с над 50 на сто. Така емирството се наложи да внася доста по-скъп цимент, както и други строителни материали.

„Виждали сме това и преди, и е страшно“, коментира в тази връзка Ник Смит, партньор в консултантската компания EC Harris в Катар.

Някои от местните строителни компании вече се запасяват със строителни материали, за да могат да ускорят темповете на работа, без това да удари печалбата им. „Веригата на доставките тук е малка, а и това не е един от най-отворените пазари в света“, коментира Смит.

Държавният регулатор, който наблюдава реализацията на проектите за Световното първенство по футбол през 2022 г., засега отказва да коментира дали недостигът на цимент и други строителни материали ще завиши драстично разходите по подготовката на емирството за шампионата.

Освен от цените на строителните материали и труда, анализаторите се опасяват и от инфлацията в страните от Персийския залив, която се влияе от бума в строителния сектор и пазара на имоти. Мариос Маратефтис от Standard Chartered очаква инфлацията в Обединените арабски емирства (ОАЕ) като цяло да се повиши до над 4 на сто тази година от 1,1% през миналата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
БУМ! БАЛОН! БУМ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още