IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В добро и зло... с предбрачно споразумение

Дамите са по-далновидни и често именно те са причината за сключване на договор, който да уреди финансовите и лични взаимоотношения на двойката

11:52 | 28.09.10 г.
Колкото и щастливи да са младоженците от предстоящата сватба, някои от тях не забравят да минат през адвокат за предбрачен договор. Снимка: sxc.hu
Колкото и щастливи да са младоженците от предстоящата сватба, някои от тях не забравят да минат през адвокат за предбрачен договор. Снимка: sxc.hu

Брачни клетви, прочувствени слова за съвместен живот, сълзи от щастие в очите, обещания за вярност и обич... така изглежда почти всяка сватба в очите на гостите.

Все повече младоженци обаче започват да мислят практично и рационално и преди емоционалния ден предпочитат да се подсигурят срещу изненадите на живота с предбрачен договор. Оказва се, че колкото и влюбени да са двойките, преди да поемат към олтара все по-голяма част от тях се обръщат към адвокат, който да уреди въпросите, свързани с това кой какви права има върху имуществото на другия и дори дали и кога може да напълнее половинката.

Оказва се, че не само богатите и известни хора се стремят да обезпечат имуществото и активите си, след като чуят сватбения марш, съобщава Ройтерс.

Все повече двойки от средната класа сключват предбрачни договори, в които се споменават разнообразни клаузи: от запазване на пенсионните и застрахователни фондове до условие за това кой ще гледа кучето. Това показват данни на Американската адвокатска брачна колегия, която включва повече от 1600 адвокати.

„Това е въпрос на планиране. Имайки предвид, че половината от браковете завършват с развод, е съвсем резонно такива неща да бъдат планирани“, казва Марлене Ескинд Моузес, президент на Колегията.

Близо три четвърти от членовете на адвокатското сдружение съобщават за нарастване на сключените предбрачни споразумения за последните пет години, а повече от половината обясняват, че все повече дами искат да имат такова споразумение, преди да облекат бялата рокля.

Считаните в миналото за привилегия на богатите предбрачни договори, днес се използват от всички, но по различни причини.

„Понякога такъв договор може да предпази единия от финансовите задълженият на другия, придобити преди сключване на брака“, обяснява Моузес.

Правното споразумение може да включва и финансови условия като разпределяне на бюджета и това дали двойката ще има различни банкови сметки или една обща.

За разлика от миналото днес все повече жени работя и изкарват по-големи заплати в сравнение с десетилетия назад. Жените в САЩ представляват 46,8% от работната сила на страната през 2009 г., показват данни на министерството на труда в страната, а до 2018 г. техният дял се очаква да нарасне до 46,9%.

„В досегашния ни опит с патриархалното общество жените не са имали контрол върху парите в семейството, а днес се оказва, че планират това много повече от мъжете. Все повече жени притежават по-големи активи и имат достъп до различни фондове“, добавя Моузес, която има 30-годишен правен опит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още