IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автономен автомобил на Uber е участвал в катастрофа в Аризона

За разлика от други подобни инциденти, при този се предполага катастрофата да е била сериозна

17:11 | 25.03.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Самоуправляваща се кола, оперирана от Uber Technologies Inc., е участвала в катастрофа в Темпе, Аризона, което представлява последната засега пречка пред компанията за излизане от няколко кризи, предава Bloomberg.

В снимка, публикувана в Twitter, един от самоуправляващите се ванове Volvo на Uber се вижда паднал на една страна до друга кола - с вдлъбнатини и изпочупени прозорци. Един говорител на Uber е потвърдил инцидента, както и истинността на снимката, в имейл до Bloomberg News.

 

Говорителят не е успял да потвърди веднага, че е имало наранявания, или дали автомобилът е превозвал пътници. Самоуправляващите се коли на Uber започнаха да превозват клиенти в Аризона през миналия месец.

Uber и главният изпълнителен директор Травис Каланик са под натиск и сериозна критика заради серия от скандали.

През последните месеци репутацията ѝ беше силно накърнена, след като през януари хаштагът #DeleteUber завладя Twitter като реакция на сближаването на Травис Каланик с американския президент Доналд Тръмп. През февруари бивш служител публикува унищожителен постинг в блог за истории на сексуален тормоз и системни проблеми в отдела за човешки ресурси на компанията. 

Отделно от това Uber е подложена на критики заради своя програма, с която умишлено е заблуждавала органите по правоприлагане с помощта на софтуерен инструмент, наречен Greyball, за който също съобщи The New York Times. Дори Каланик причини щети на компанията след видео запис, публикуван от Bloomberg, в който спори бурно с шофьор от Uber. Тогава самият Каланик се извини и призна, че трябва да потърси помощ в управлението на компанията, назначавайки и главен оперативен директор.

Търсенето му стана още по-спешно, след като преди няколко дни компанията бе напусната и от президента ѝ Джеф Джоунс.

Програмата за самоуправляващи се автомобили на Uber също затъна в спорове. Waymo, бизнесът на автономно движещи се коли на Alphabet Inc., съди поделението на Uber Otto то-рано тази година по обвинение, че е откраднало проекти за важен компонент на коли без шофьори, известни като „lidar“. Uber нарече делото "безпочвено".

Снимката, показваща съборения джип на Uber, предполага катастрофа със сравнително силно въздействие. Това би било сериозна разлика от инцидентите с участието на самоуправляващи се коли, тествани от Waymo. При повече от два милиона мили тестове по обществените пътища автомобилите на Waymo претърпяваха предимно дребни инциденти, често когато другите коли да се забивали в задниците на нейните превозни средства в натоварени райони.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 7 години
в момента това е дилемата пред лицензирането и масовата употреба ... според мен трябва да е компанията направила автомобила :). но пък за всеки такъв случай се логва инцидент и се работи по него... та след време не би трябвало да има много такива случаи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
melon
преди 7 години
интересно, ако мине на червено, автономният автомобил, кой дължи глоба?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още