IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aвтопилотът на Tesla е спасил човешки живот?

Адвокат от Мисури е използвал технологията, за да стигне до болница, където е било установено запушване на кръвоносните съдове

09:18 | 08.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

На фона на нарастващата критика срещу автономно движещите се автомобили и техните автопилоти сега се появи информация, че автопилотът на Tesla може би е спасил човешки живот.

Това се е случило на 37-годишния американски адвокат Джошуа Ниали от щата Мисури, който през миналата седмица след работа се качил в своя електромобил Tesla Model X и за да пристигне по-бързо до дома, карал по аутобана, активирайки автопилота на електромобила, предава специализираният сайт Slate. 

Ниали често използвал автопилота, въпреки че знаел за произшествията с електромобилите Tesla. След няколко километра на магистралата той почуствал остра режеща болка в гърдите си, от която получил виене на свят и започнал да губи усещането за реалност. Той успял да позвъни на жена си и да зададе на автопилота на автомобила си маршрута към най-близката болница. По-късно той твърди, че не помни пътя и как се е озовал там. 

Лекарите са открили запушване на кръвоносните съдове, което често води до смърт, и смятат, че Ниали е имал късмет да оживее в подобна ситуация. Самият пациент също счита, че е късметлия и твърди пред всички, че именно автопилотът му е помогнал да стигне до болницата и да оживее.

Технологията за автопилота на Tesla попадна под сериозна критика през последните седмици, след като стана ясно, че може би е причинила или поне не е предотвратила смъртта на мъж от Флорида на 7 май. Джошуа Браун загина, когато автономната кола, в която се намираше, катастрофира с камион. Това е първият известен фатален инцидент с Model S, разполагащ със система за автопилот, която поема контрола над кормилото и спирачната система при определени условия. При втори инцидент с кола с автопилот се е стигнало до лека катастрофа, но без сериозни последици за участниците. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още