IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай с ново данъчно облекчение за автомобилния пазар

ДДС върху превозните средства с мотори под 1.6-литров двигател, каквито са две трети от продаваните коли в страната, спада наполовина

22:58 | 30.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

С нова енергична мярка политическите лидери в Китай възнамеряват да изтръгнат от стагнацията вътрешния автомобилен пазар. Комунистическото правителство на огромната страна прие всеобхватно данъчно облекчение за сектора.

Мярката има за цел да насърчи по-специално продажбите на по-малки превозни средства с ниски вредни емисии.  ДДС при покупка на автомобили с двигател, чийто обем не е по-голям от 1,6 литра, ще бъде намален наполовина на фона на стагниращия автомобилен пазар. Китайски анализатори оценяват стойността на мярката на максимум 11 млрд. щатски долара.

За държавния бюджет това ще значи сериозни загуби. На въпросния сегмент в Народната република се падат повече от две трети от продаваните коли. Новите данъчни облекчения ще се прилагат от октомври и първоначално са ограничени до края на 2016-та година.

Новината предизвика добро настроение на пазара. Акциите на китайските производители се повишиха значително. В Шанхай, например, акциите на Great Wall Motor скочиха с над 8%. В Хонконг акциите на партньора на BMW – Brilliance, поскъпнаха със 7,5%. Дали европейските автомобилостроители ще може да се възползват от мярката, все още е неясно.

От 2009 г. насам Китай е най-големият автомобилен пазар на света. След края на деветдесетте години продажбите тръгнаха стремглаво нагоре. Народната република е огромен пазар както по  отношение на броя на населението, така и от гледна точка на своето географско разпространение. Комунистическата партия в Пекин налива милиарди юани в продължение на десетилетия в развитието на инфраструктурата и залага преди всичко на изграждането на пътища. 

Пазарните анализатори отдавна предупреждават, че китайският автомобилен пазар в крайна сметка ще стигне до края на бързата си фаза на растеж. Слабата икономика, а също така и летния срив на фондовата борса се отразяват все по-забележимо на китайската автомобилна индустрия. През май продажбите се увеличиха с едва 1,2%, а през април- с 3,7%. В периода преди това двуцифрените темпове на растеж не бяха рядкост. Продажбите на автомобили в Китай през август на годишна основа се понижиха за трета поредна година. Отделно от тоша Китайската асоциация на автомобилопроизводителите съобщи, че продажбите са спаднали до 17-месечен минимум през юли, като търсенето е засегнато и от "бягството" от Шанхайската фондова борса.

Въпреки слабите данни за лятото обаче през първото полугодие на годината все пак е отчетен ръст от 4,8 на сто до 10 млн. продадени автомобила. Така само за шест месеца в Китай са продадени повече автомобила, колкото VW, все още най-големият европейски автомобилен концерн, е продал през цялата 2014 г. на всички пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още