IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VW трябва да върне почти 500 000 в сервизите си в САЩ

Властите обвиняват компанията, че е използвала специален софтуер, за да манипулира измерването на вредните газове

22:32 | 18.09.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Производствена линия в завод на Volkswagen. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Производствена линия в завод на Volkswagen. Снимка: Ройтерс

Германският автомобилен производител Volkswagen е изправен пред нови сериозни проблеми в САЩ. Американската Федерална агенция за защита на околната среда (EPA) обвинява концерна в нарушения на Т. нар. Clean Power Act и настоява за изтеглянето на 482 000 дизелови автомобила в Калифорния. 

Компанията е подозирана, че е използвала специален софтуер, за да манипулира измерването на вредните газове, които се отделят от колите, съобщава Environmental Protection Agency (EPA), цитирана от DPA. Освен това VW може да бъде принудена да плати високи глоби и да се изправи срещу жалби и искове на частни лица, ако обвиненията бъдат потвърдени.

VW съобщава, че ще съдейства на властите в разследването им.

Т. нар. Clean Power Plan предвижда въглеродните емисии от енергийния сектор към 2030 г. да се намалят с 32% спрямо нивото им от 2005 г. Това е увеличение на предвидените съкращения с 9 процентни пункта спрямо досегашната версия на проекта.

Германският концерн и без това изпитва затруднения на американския пазар и се бори със спадащи продажби.

И на глобалния пазар базираният във Волфсбург производител продължава да отчита спад в продажбите. Преди всичко слабостта на най-големия единичен пазар – този в Китай, представлява предизвикателство пред германската фирма.

И Южна Америка и Русия остават слаби пазари. Както съобщи VW по-рано, броят на доставките на автомобили през август е спаднал с 5,4 на сто до 714 400. през първите осем месеца продажбите са с 1,5 на сто по-ниски на годишна база.

Основната марка VW е продала през август 432 900 коли – с 8,1% по-малко, отколкото преди година. За първите осем месеца на годината се отчита спад в продажбите с 4,8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 28 rate down comment 5
bigmamascandal
преди 8 години
О, квото и да говорим - това прилича на рекет.. рекетьорски похват чрез държавните регулатори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още