IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Blackstone залага на пазара на апартаменти под наем в САЩ

Компанията се споразумя с финансовото подразделение на GE за мажоритарния дял в многофамилни жилищни сгради

17:25 | 14.08.13 г.
Blackstone залага на пазара на апартаменти под наем в САЩ

Компанията за частен капитал Blackstone Group LP прави един от най-големите залози в полза на апартаментите за отдаване под наем в САЩ от финансовата криза насам, пише Wall Street Journal.

Базираната в Ню Йорк компания е подписала договор за покупката на мажоритарни дялове в 80 комплекса от финансовото поделение на General Electric Co. в сделка, оценяваща портфейла на 2,7 млрд. долара, твърдят запознати със споразумението източници.

Сградите, в които има около 30 000 апартамента, се намират в Далас, Атланта и югоизточните райони на САЩ.

Не е ясно колко капитал ще внесе Blackstone в сделката, но се очаква размерът му да е близо 1 млрд. долара, твърдят източниците на изданието.

Сградите с апартаменти са сред най-популярните активи на пазара на имоти от началото на кризата насам поради силното търсене от страна на наематели, които не могат или не желаят да си купят собствено жилище. Наемите и делът на усвоените апартаменти нарастват, а на този фон цените, плащани от инвеститори в подобни сгради, достигат рекорди.

През последните месеци обаче някои анализатори и инвеститори започнаха да се тревожат, че тенденцията е на път да бъде пресечена. Те предупредиха, че възстановяването на пазара на еднофамилни жилища ще засегне търсенето на апартаменти, а конкуренцията от страна на новото предлагане в много райони на САЩ се засилва.

Някои от големите инвеститори обаче вярват, че бъдещето остава светло. По-рано тази година AvalonBay Communities и Equity Residential на Сам Зел платиха 6,5 млрд. долара в брой и акции на Lehman Brothers Holdings Inc. за Archstone Inc. Сделката, която оценява Archstone на 16 млрд. долара, включително дълговете на дружеството, бе следена отблизо отчасти поради факта, че одиторите посочиха инвестицията на Lehman в Archstone като една от основните причини за фалита на компанията през 2008 г.

Инвеститорите, закупили апартаменти в началото на кризата, се радват на рязко покачване на цените. Индексът на апартаментите, който се изчислява от Moody's и който отразява средната цена на многофамилните сгради в САЩ, е нараснал с 59% от дъното, което отчете през 2009 г.

Ръстът на цените се подпомага и от покачването на наемите с 2,3% през 2010 г., 2,3% през 2011 г. и 3,8% през 2012 г., сочат данни на Reis Inc. Делът на неусвоените площи, който отчете рекордно високото равнище от 8% през 2009 г., вече е 4,3% - най-ниското ниво от 12 години насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още