IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Carrefour се радва на повече продажби

Възстановяването на Европа и добрите резултати в Латинска Америка подкрепят финансовите резултати на веригата

10:55 | 31.07.15 г.
<p>
	По-доброто представяне в Европа и Латинска Америка компенсира слабата рентабилност на основния пазар на веригата &ndash; Франция, и проблемите на китайския пазар. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

По-доброто представяне в Европа и Латинска Америка компенсира слабата рентабилност на основния пазар на веригата – Франция, и проблемите на китайския пазар. Снимка: архив, Ройтерс

Френската верига хипермаркети Carrefour отчита ръст на продажбите и оперативната печалба през първото полугодие благодарение на възстановяването на Европа и устойчивостта на бразилските операции, съобщава CNBC.

Слабата рентабилност на основния пазар на веригата – Франция, като цяло е компенсирана, отбелязва изданието. Медията припомня, че бяха увеличени данъците за големите търговски пространства в страната, което е увеличило разходите на компанията. Продължава и интеграцията с наскоро придобитата верига магазини Dia.

На резултатите на Carrefour във Франция натежават и трансферите на приходите от наеми от шопинг центровете към Carmila – дъщерното дружество на веригата, създадено през 2014 г., което се занимава с управлението и инвестициите в имоти.

Компанията продължава да изпитва проблеми и в Китай, където забавянето на икономиката се отразява на потреблението като цяло.

Базираната в Париж група заявява, че ще продължи да изпълнява своята стратегия за разширяване, като развива веригите си в Бразилия и Китай и електронната търговия. Ще продължи и процесът по интеграция на веригата DIA.

Carrefour реализира около три четвърти от продажбите си в Европа, отбелязва изданието. Компанията изглежда е в началото на своя Ренесанс благодарение на плана на новото ръководство за преструктуриране на бизнеса. Веригата се фокусира върху цените, съкращава разходи и разширява по-малките си магазини, като същевременно обновява и основната си, традиционна мрежа от хипермаркети.

Carrefour отчита оперативна печалба в размер на 726 млн. евро през първото полугодие, докато анализатори, анкетирани от Thomson Reuters, очакваха тя да достигне около 711 млн. евро. Финансовият резултат се подобрява с 2,6% на годишна база.

Нетните продажби за първата половина на годината възлизат на общо 37,7 млрд. евро, което е с 5,2% повече спрямо първата половина на миналата година.

Оперативната печалба на веригата във Франция достига 321 млн. евро, а оперативният марж остава стабилен въпреки придобиването на DIA, по-високите данъци и трансферите към Carmila, посочва компанията в отчета си.

В другите европейски държави оперативната печалба отбелязва рязък ръст до 122 млн. евро за полугодието от 36 млн. евро година по-рано. Увеличението се обяснява с възстановяването в Испания и подобряването на ситуацията в Италия, както и с по-доброто позициониране на веригата по отношение на цените.

Оперативната печалба от операциите в Латинска Америка нараства с малко над 26% за полугодието спрямо същия период на миналата година до 296 млн. евро заради доброто представяне на веригата в Бразилия и Аржентина.

В Азия обаче оперативната печалба е 50 млн. евро, като се отчита забавянето на китайския пазар, за който Carrefour прилага и специален екшън план. Този план се предвижда да залегне и в дългосрочната стратегия за развитие на групата.

Като основни приоритети за 2015 г. компанията посочва, че ще продължи да прилага екшън планове на всички пазари с по-слаби резултати и на пазарите с продължаващо подобряване. Ще продължи и експанзията на ключовите пазари на групата, както и ще се развива предлагането на стоки чрез повече канали за търговия, включително и с развиването на електронна търговия на някои пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още