IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изолация и санкции? Строителен бум е обхванал Пхенян

Хоризонтът на града се променя все повече с нови жилищни небостъргачи

09:00 | 22.05.16 г. 6
<p>
	Паричните средства за мащабното строителство идват от севернокорейската форма на публично-частно партньорство. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Паричните средства за мащабното строителство идват от севернокорейската форма на публично-частно партньорство. Снимка: Ройтерс

Хоризонтът на Пхенян все повече се издига и променя и то не само с трофейни структури, които символизират севернокорейската държава. Въпреки, че Северна Корея е в политическа и икономическа изолация, столицата се намира в разгара на строителен бум, пише Ройтерс.

Информационната агенция сравнява снимки, направени в Пхенян тази седмица, с фотоси от миналия октомври. Разликата е видима - няколко нови високи сгради на 20 и повече етажа са се появили в града, като някои от тях са почти завършени.

Строителството, по-голямата част от което изглежда, че са апартаменти, се е развихрило въпреки затегнатите международни санкции срещу страната заради ядрените й опити и изстреляните в последните месеци няколко балистични ракети.

Това е още едно доказателство за нарастващата роля на пазарната икономика, която все още не е напълно призната от правителството, но променя пейзажа и подобрява живота на хората, поне в някои части на страната, посочва информационната агенция.

Северна Корея покани чуждестранни журналисти да отразят конгреса на управляващата партия, но държавното ръководство ограничава движението им, както и разговорите им с хората. Журналистите обаче могат на воля да снимат големите жълти кранове и недовършените блокове с развети червени флагове на последните етажи.

Хоризонтът на Пхенян става не само по-висок, но и по-ярък, пише още агенцията. Благодарение на засиленото ползване на соларни панели и евтините, местни LED крушки абсолютни всички жилищни прозорци светят, макар и тези светлини да са доста по-приглушени на фона на ярко осветените статуи и портрети, осветени на управляващата фамилия Ким.

Паричните средства за мащабното строителство идват от севернокорейската форма на публично-частно партньорство. Местните инвеститори, известни като "donju" или “господарите на парите”, инвестират съвместно с държавата в жилищно строителство.

Жилищни сгради в Северна Корея често се разпределят според професията на обитателите им, например за учители, работници или пък учени и техните семейства. Все по-голямо място обаче заема частната търговия с имоти, а появата на повече частни инвеститори означава, че за най-добрите места се плаща и по-висока цена.

Пазарната икономика в страната изглежда се разраства в последно време, като се има предвид и все по-големият брой автомобили по улиците на Пхенян и разширяващият се асортимент от потребителски стоки в магазините.

Много от работниците в строителството в момента идват от армията на Северна Корея. Така войниците напоследък като че ли прекарват повече време с лопати в ръце, отколкото с автоматите “Калашников”, посочва агенцията.

Строителният сектор в страната не работи с модерни технологии и на света са известни няколко тежки инцидента. През май 2014 г. държавните медии оповестиха едно от редките публични извинения на властите, след като стотици загинаха след срутване на жилищна сграда.

Миналия месец южнокорейски медии съобщиха за друг подобен инцидент, който засега не е потвърден официално.

Севернокорейските държавни медии често се хвалят с новите строителни проекти, като например новият терминал на летището и модерните жилищни сгради в Пхенян.

В града обаче продължава да дебне строителният “призрак” – масивната, недовършена структура на хотел Ryugyon. Пирамидалната структура на 105 етажа все още не е отворила врати, въпреки че още през 2008 г. египетската компания Orascom беше убедена да плати за лъскавата стъклена фасада в замяна на разрешение да създаде мобилна телефонна мрежа в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 7 години
хахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 31
ing5rov
преди 7 години
Еми някой се оправя и без благословията на САЩови и въпреки санкциите им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 18
Ivel
преди 7 години
Много от работниците в строителството в момента идват от армията на Северна Корея. Така войниците напоследък като че ли прекарват повече време с лопати в ръце, отколкото с автоматите Калашников, посочва агенцията.// То и в България по Тошове време кеча построи повечето големи обекти, които сега няма как да бъдат построени с крадливите строителни фирми на олигарсите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 24
Vesko94
преди 7 години
Така си е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 22
Kosto
преди 7 години
Недейте така, че няма да има с какво да плашим "целия демократичен свят"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 28
Илко
преди 7 години
Сравнете Пхенян със София и ще решите , че България е Замбия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още