IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JPMorgan облекчава изискванията си за отпускане на ипотеки

Банката се опасява, че нарастващите лихви могат да предизвикат "драстично понижение" на маржовете на печалбата

17:42 | 12.09.13 г.
JPMorgan облекчава изискванията си за отпускане на ипотеки

Най-голямата американска банка по размер на активите - JPMorgan Chase & Co., облекчава изискванията си за отпускане на ипотеки на жилищните пазари, засегнати най-тежко от кризата, където цените на имотите започнаха да нарастват, съобщи Bloomberg.

Банката вече е понижила изискванията за размера на първоначалната вноска в щетите  Флорида, Невада, Аризона и Мичиган. Освен това е смекчила и изискванията за програмата за рефинансиране на кредитополучатели на Федералната жилищна администрация.

Според данни на Фед от юли през последните месеци над 10% от банките са разхлабили стандартите си за нискорискови жилищни заеми. Освен това съотношенията между размера на заема и стойността на имота, както и между размера на дълга и доходите на купувачите, също са нараснали, което се възприема като сигнал, че банките са готови да поемат по-голям риск, за да запазят обемите си на работа.

Банките се опитват да привлекат повече клиенти на фона на спада на кандидатите за ипотеки до най-ниското ниво от пет години, който бе отчетен миналата седмица. При рефинансирането обемът е паднал с над 20% до най-ниското си равнище от юни 2009 г. Миналата година секторът отчете рекордни маржове на печалбата, като на рефинансирането се падаха 76% от заемите за 1,75 трлн. долара, отпуснати за периода.

През юли главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън заяви пред инвеститори, че нарастващите лихви могат да предизвикат "драстично понижение" на маржовете на печалбата на банката, след като таксите по ипотеките и свързаните приходи намаляха с 20% до 1,82 млрд. долара през второто тримесечие спрямо 2,27 млрд. долара преди година.

Откакто председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бърнанке съобщи, че ще започне затягане на паричната политика, средната лихва по 30-годишните жилищни заеми е нараснала с над 1,2 процентни пункта, след като през май записа минимум от 3,35%.

"Разхлабването на ипотечното кредитиране би компенсирало до известна степен последиците от нарастващите лихви", коментира Джед Колко, главен икономист в Trulia Inc. в Сан Франциско. "Понеже лихвите се покачват, търсенето на възможности за рефинансиране намалява, а някои банки предполагат, че това ще увеличи капацитета за жилищно кредитиране", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още