IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай открива още три зони за свободна търговия

Новите зони са в южната провинция Гуандун, в югоизточната Фудзиен и в северния пристанищен мегаполис Тиендзин

11:09 | 21.04.15 г.
<p>
	Първата зона за свободна търговия в Китай - в Шанхай. Представянето ѝ се определя като разочароващо. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Първата зона за свободна търговия в Китай - в Шанхай. Представянето ѝ се определя като разочароващо. Снимка: архив, Ройтерс

Китай открива още три зони за свободна търговия, 18 месеца след като създаде първата такава зона в Шанхай, предаде ДПА.

Новите зони са в южната провинция Гуандун, в югоизточната Фудзиен и в северния пристанищен мегаполис Тиендзин, недалеч от Пекин. Всяка от тях е с площ от около 120 квадратни километра, според официалния в. "Женмин жибао", цитиран от БТА.

В същото време Шанхайската зона, която се е увеличила над четири пъти от учредяването си, ще отвори още повече сектора на услугите и промишлеността си, информира агенция Синхуа.

Още през декември премиерът на Китай Ли Къцян обяви, че ще бъдат създадени три зони по модела на Шанхайската, открита през септември 2013 година. Целта е да се рационализира претоварената система за административно одобрение и да се "насърчат иновациите и интернационализацията".

Тези територии ще трябва да възпроизведат опита на Шанхайската свободна зона, чиито резултати обаче се оценяват като твърде разочароващи от наблюдателите и предприятията, посочва АФП.

От около 12 600 компании, регистрирани в зоната една година след откриването ѝ, едва 14 процента не са китайски, а повечето от тях са хонконгски или тайвански.

Зоната в Тиендзин е насочена към сектора на съвременните услуги, сред които превоз на стоки и производство на оборудване, като се планира засилване на интеграцията на общината в Пекин и провинция Хъбей. Зоната в Гуандун с бази в три града ще задълбочи икономическото сътрудничество между континентален Китай и съседните специални административни райони Хонконг и Макао. Зона във Фудзиен, която също ще се базира в три града, ще се съсредоточи върху развиване на икономическото сътрудничество между континента и Тайван.

Същевременно вчера китайското правителство на практика ограничи инвестициите в зоните за свободна търговия, като публикува списък със 122 подсектора, които не са позволени за чуждестранни инвеститори. Изцяло се забраняват чуждестранните инвестиции в минното дело при цветните метали, системите за управление на въздушния трафик, пощенските компании, съдържанието в интернет, радио и телевизионните програми и други, информира Синхуа.

В други отрасли чужденци могат да инвестират само чрез смесени дружества с китайски компании. Сред тях са проучванията за петрол и природен газ, дизайн, производство и поддръжка на самолети с общо предназначение, топене на редкоземни метали.

Въздушните товарни операции трябва да се контролират от китайска страна, като единично чуждестранно участие не може да превишава 25 процента, според списъка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още