IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се инвестициите в бизнес имоти в Европа да достигнат 119 млрд. евро

Повечето инвеститори съсредоточават дейността си във Великобритания, Германия и Франция

11:33 | 24.07.13 г.
Очаква се инвестициите в бизнес имоти в Европа да достигнат 119 млрд. евро

Инвестициите в бизнес имоти в Европа ще достигнат 119 млрд. евро през 2013 г., прогнозират от консултантската компания DTZ, цитирани от онлайн изданието Property EU.

През второто тримесечие на 2013 г. са сключени сделки за 26,5 млрд. евро, сочат данните на компанията. Въпреки че това е с 8% под нивата за първото тримесечие, за цялото първо полугодие обемът на инвестициите е с 9% по-голям в сравнение със същия период на миналата година и възлиза на 55,1 млрд. евро.

Повечето инвеститори съсредоточават дейността си във Великобритания, Германия и Франция, на които се падат 69% от обемите за второто тримесечие. Във Великобритания са сключени сделки за 8,7 млрд. евро, което е увеличение с 4% на тримесечна база.

Обемът на инвестициите във Франция е нараснал с 9% до 3,8 млрд. евро, но в Германия намалява с 8% до 5,9 млрд. евро. Във Франция и Германия обемите през първото полугодие бележат ръст на годишна база, докато на Острова е налице спад.

В останалата част на Европа картината остава смесена. В Скандинавския регион обемите се стабилизират и са на ниво от 3,7 млрд. евро, за разлика от отслабващата пазарна активност в Централна и Източна Европа (-19%), където общият размер на инвестициите е само 700 млн. евро.

Южна Европа бележи точка на обрат. В Италия и Испания, както и в страните от Бенелюкс, се наблюдава съживяване на инвестиционната активност, като обемите през първото полугодие са много по-големи в сравнение със същия период на миналата година.

Чуждестранните инвестиции през второто тримесечие остават силни, като на тях се падат 40% от всички придобивания, отбелязват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още