IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на пазарите на луксозни жилища се забавя в глобален план

Най-силно увеличение на цените е отчетено във Ванкувър, а някогашният лидер Сингапур сега води по спад

14:35 | 05.08.15 г.
Растежът на пазарите на луксозни жилища се забавя в глобален план

Цените на луксозните жилища на водещите пазари в света продължават да се увеличават, но темповете на ръст на цените видимо се забавят през последната година, показват актуалните данни на консултантската компания Knight Frank.

Индексът на компанията, който отразява динамиката на водещите пазари на луксозни имоти по света, е забавил ръста си до 2,5% към края на юни на годишна база, макар и да записва повишение за 22-ро поредно тримесечие. По същото време на миналата година индексът отчете ръст от над 5 на сто.

Намалява броят на градовете, изследвани от компанията, в които пазарът на луксозни жилища записва двуцифрени ръстове.

Наблюдават се и сериозни размествания в класацията на най-скъпите пазари на първокласни имоти. Присъствието на азиатските градове в челото на класацията се засилва, но традиционните допреди години лидери, като Сингапур, Пекин, Гуанджоу, Куала Лумпур, както и европейските Цюрих, Женева и Виена и американският Ню Йорк, вече са в долната половина на подреждането.

Цените в Дубай също падат заради негативното влияние на скъпия долар върху пазара на луксозни имоти, което предизвика отлив на основните купувачи – руснаци и граждани на държавите от еврозоната.

Лидер по ръст на цените на луксозните жилища в глобален мащаб е Ванкувър (Канада) с 15 на сто на годишна база към края на юни и 5% през второто тримесечие спрямо първото, показват данните на компанията.

Следва Маями (САЩ) с ръст от съответно малко под 14%, но спад от 8% за тримесечието. Третата позиция е за Сидни (Австралия) с годишен ръст от 12,5% и почти 6% за тримесечието.

Топ 10 се допълва от Бангалор, Токио, Джакарта, Мелбърн, Монако, Сеул и Шанхай.

Без съществени промени на цените са пазарите на луксозни имоти в Дъблин, Делхи, Найроби, Лондон, Рим, Москва и Париж.

Сингапур – някога лидер по ръст на цените на първокласните имоти, сега е номер едно по спад. Към края на юни годишното понижение на цените на луксозните жилища в мегаполиса надвишава 15%, а за тримесечието намалението е над 2%. Падането на цените се обяснява с мерките за затягане на пазара на имоти, които местните власти предприеха, а намаление се отчита за шесто поредно тримесечие.

Цюрих е втори по спад на цените на луксозните имоти със съответно 7,2% на годишна база и 2,5% за тримесечието. Следва Лос Анджелис със съответно 7,3% и 3,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още