IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордно първо тримесечие за пазара на индустриални площи в Европа

Основен двигател на активността са фирмите от автомобилната индустрия и електронната търговия

15:00 | 30.05.16 г.
Рекордно първо тримесечие за пазара на индустриални площи в Европа

Индустриалните и логистични площи в Европа отчитат рекордно първо тримесечие, сочат данни на консултантската компания CBRE. Тримесечието е било силно както от гледна точка на инвестиции, така и на усвояване на площи, отбелязва компанията.

Обемът на инвестициите в сегмента отчита ръст от 58% на годишна база за периода, сочат данните. Същевременно усвоените площи се увеличават с 4,2%, като основен двигател на активността са наемателите от сектора на електронната търговия и промяната при организацията на доставките от страна на всички търговци.

Най-силно е било през тримесечието представянето на Великобритания и Германия, които са привлекли над 60% от инвестициите в индустриални и логистични площи в цяла Европа.

Търговците все повече предоставят на потребителите си мултиканални възможности за доставка на стоки. Това увеличава търсенето на големи складови пространства в рамките или в близост до градовете, както и на площи за центрове за връщане на стоки и изграждане на дистрибуционни центрове.

Освен онлайн търговците, сериозен принос за засилената активност в сегмента има и автомобилната индустрия. Възстановяването на сектора от кризата доведе до силно търсене на площи, което е особено видимо в Германия и държавите от Централна Европа, посочва се в доклада.

В резултат на засиленото търсене делът на незаетите площи намалява до 4-6% в Северна Европа и 6-9% в Южна Европа, в зависимост от държавата. Единствените изключения са Великобритания и Полша, където предлагането расте заради засиленото спекулативно строителство, посочват експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още