IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за строителството на жилища в САЩ подкрепиха Wall Street

Акциите обърнаха тренда, въпреки слабите данни за производството в региона на Ню Йорк и спада на цената на петрола

23:24 | 17.08.15 г.
Данните за строителството на жилища в САЩ подкрепиха Wall Street

С ръстове на индексите приключи днешната сесия на Wall Street. Подкрепа на акциите оказаха данните за строителството на жилища в САЩ, които бяха публикувани днес. Статистиката помогна за обръщането на тренда, след като в началото на сесията Dow Jones спадна с над 130 пункта заради по-слабите от очакваното производствени данни и спада на цената на петрола.

Dow Jones се повиши с 0,39% до 17 545 пункта, S&P 500 добави 0,5% до 2 102 пункта, а Nasdaq записа ръст от 0,87% до 5 092 пункта, подкрепян от акциите на биотехнологичните компании и на технологичния гигант Apple, чиято пазарна оценка се увеличи с над процент.

Индексът на Националната асоциация на строителите на жилища в САЩ е нараснал с 1 пункт до 61 пункта – най-високо ниво от ноември 2005 г. След като данните бяха публикувани, акциите удариха върхови нива за сесията, а широкият индекс затвори над средното равнище за 50 дни за първи път от 10 август, отбелязва CNBC.

“Не можем да игнорираме слабите данни за производството в района на Ню Йорк”, коментира Марк Лушини, старши инвестиционен стратег от Janney Montgomery Scott.

Федералният резерв на Ню Йорк съобщи днес, че производствената активност в щата е спаднала от 3,86 пункта през юли до -14,92 пункта през август – най-ниско ниво от 2009 г. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха ръст на индекса до около 5 пункта.

“Данните са ужасяващи и вероятно през третото тримесечие ще станем свидетели на усвояване на запасите”, допълва Питър Бууквар, старши пазарен анализатор в The Lindsey Group. “Това не е добър старт на август. Силният долар, слабият икономически растеж в глобален план и 2-процентният ръст в САЩ се предполагат кой знае колко добра производствена картина”, посочва той.

Други анализатори обаче подчертават, че данните са силно волатилни и не бива да се приемат като чиста монета. Инвеститорите са в очакване и на протокола от последното заседание на Федералния резерв на САЩ, в който ще търсят знаци за по-точния момент на евентуалното увеличаване на лихвите в страната.

Пазарните участници с тревога наблюдават и цените на петрола. Черното злато продължава да се котира в близост до неколкогодишни дъна, а очакванията са, че докато цената не се стабилизира, тя да тежи на акциите.

Фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец септември поевтиняха с 63 цента, или 1,5%, до 41,87 долара за барел на стоковата борса в Ню Йорк. Това е най-ниското ниво от 3 март 2009 г.В Лондон сорта брент поевтиня с 45 цента, или 0,9%, до 48,74 долара.

На стоковата борса фючърсите на златото със срок на доставка месец декември поскъпнаха с 5,7 долара, или 0,5%, до 1 118,7 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още