IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федералният резерв сложи край на количествените улеснения*

Целесъобразно е да се запази сегашния целеви диапазон на лихвите за значителен период от време, посочиха отново от централната банка

20:09 | 29.10.14 г. 1
Федералният резерв сложи край на количествените улеснения*

Федералният резерв на САЩ прекрати програмата си за изкупуване на активи, оправдавайки до голямата степен очакванията на по-голямата част от пазарните участници. Институцията прибегна до решението с оглед на множеството оптимистични сигнали от най-голямата икономика в света през последните месеци.

Решението на Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) дойде в момент на геополитически неуредици, по-слабо външно търсене и цялостни проблеми за световната икономика. Въпреки това ходът бе предвиден предварително от повечето анализатори.

"Това не бе изненада. Може да ни се наложи да изчакаме обаче декемврийското заседание на FOMC за някаква промяна в бъдещите насоки", посочиха експертите от холандския кредитор ING, цитирани от WBP Online, визирайки потенциалната възможност Фед да започне поетапно покачване на лихвените ставки в предстоящите месеци.

В съпътстващото решението изявление американските централни банкери използваха същата формулировка както в предходното заседание през септември. По думите им "най-вероятно ще бъде целесъобразно да се запази сегашния целеви диапазон на лихвените проценти по федералните фондове за значителен период от време след края на програмата за изкупуване на активи".

Тази формулировка "значителен период от време" според повечето заявки от страна на Фед вероятно сигнализира за намеренията на банка да измени ставките някъде през втората половина на 2015 г. Въпреки това пазарите вече се подготвят да изчакат дори повече – към края на 2015 г., на фона на забавящата се глобална икономика, която ограничава търсенето на американски стоки в чужбина.

Основният лихвен процент на Федералния резерв остава в диапазона 0-0,25% от декември 2008 г. насам.

С дългоочакваното решение за преустановяване на стимулите Фед сложи край на една безпрецедентна ера. В значителен период от време централната банка вливаше свежи в размер на цели 85 млрд. долара месечно, като първата стъпка по свиването им бе предприета в края на 2013 г.

Непосредствено след оповестяването на решението щатските индекси реагират негативно на новината.

*Данните са обновени към 20:30 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 0
Пирон
преди 9 години
Браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още