IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на соя в САЩ ще прибави 1% към растежа на БВП през третото тримесечие

Силното производство в страната, лошата реколта в Южна Америка и по-голямото търсене, особено от Китай, задвижват продажбите на фуражи за други страни

16:14 | 05.10.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Износът на селскостопански стоки в САЩ се е увеличил през последните два месеца, помагайки за намаляване на търговския дефицит и увеличаване на перспективите за краткосрочен икономически растеж, пише The Wall Street Journal.

Зад това стои един голям фактор? Соята. Силното производство в САЩ, лошата реколта в Южна Америка и по-голямото търсене, особено от Китай, задвижват продажбите на фуражи за други страни. „Износът на соя ще прибави 1% към растежа на БВП през третото тримесечие“, коментира Иън Шефердсън, главен икономист на Pantheon Macroeconomics.

Той прогнозира 4% годишен ръст на БВП през третото тримесечие. Други икономисти също взимат под внимание очакванията за добра реколта в своите прогнози. 

J.P. Morgan Chase ревизира в посока нагоре перспективата за икономически растеж през третото тримесечие – от 2 на 3% спрямо същия период на миналата година.

Amherst Pierpont Securities увеличава прогнозата си до 3,7% в сравнение с 3,5% по-рано. Macroeconomic Advisers също завишиха очакванията си за икономиката до 3,1%. Леко покачване се наблюдава и в прогнозата на  Barclays – от 2,4 на 2,6%.

Това е голямо подобрение спрямо ръста на БВП от 1,4% през второто тримесечие и 0,8% през първото.

Въпреки това, промените в дългосрочен план не са толкова осезаеми. Първо, износът ще се върне към старата тенденция, а изчерпаните запаси на различни култури ще бъде спирачка за БВП на страната. Второ, икономиката нараства средно с темп от 2,1%, което е малко вероятно да се промени от ръстовете в отделните тримесечия.

От своя страна Фед прогнозира, че икономиката ще нарасне с 1,8% през цялата 2016 г.  Дори и с този скромен растеж, Фед е готов да повиши основния лихвен процент на централната банка по-късно тази година, ако ръстът в икономиката се задържи.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още