IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инструментариумът на Фед погледнат отвътре

Икономиката на САЩ очевидно се забавя, а Федералният резерв забърка истинска каша, пише икономистът Джеймс Рикардс

09:02 | 24.09.16 г. 9
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Икономиката на САЩ очевидно се забавя. Федералният резерв забърка истинска каша. Измина цяла годна, или четири последователни тримесечия, със среден растеж от около 1,2% и с някои корекции той може да се забави още повече. А това е ужасно, коментира американският адвокат и икономист Джеймс Рикардс за The Daily Reckoning.

На първо място, това означава, че САЩ са изключително близо до рецесия. Второ, растежът е доста под прогнозите на Федералния резерв за около 2,5%. Трето, той е и много под потенциалния от 3,5%. Това е не просто слаб растеж, а изключително слаб, и опасно близко до рецесия.

Какво трябва да направи Фед във връзка с това? Едно от нещата, което централните банкери може би искат, е намаляване на лихвените проценти. Те могат да ги понижат само с 25 базисни пункта преди да станат отрицателни.

Отрицателните лихвени проценти са нещо, което трябва поне да добавим към микса. Централните банкери могат да направят поне едно намаляване на лихвените проценти, а и да добавят още количествено облекчаване. Вероятно обаче няма да наложат още количествено улесняване, докато не свалят сегашните лихви от 25 пункта.

Първата стъпка в последователността към облекчаване от Фед са той да издаде насоки, ако има нужда от такива. След това централните банкери ще обещаят да не повишават лихвените проценти дълго време, а после ще ги намалят веднъж. След това идват още насоки – и ето, че отново сме на нулата. Тогава моделът започва отново, когато те обещаят да не повишават лихвените проценти за дълго, а след това идва и нов кръг от количествено облекчаване. Мисля, че Фед ще направи всички тези неща, преди да понижи лихвите под нула.

Това каза Йелън в Джаксън Хол и смятам, пише Рикардс, че трябва да ѝ признаем, че това е доста точно описание на стратегията ѝ.

Дали това работи и дали е добра идея – това е съвсем отделен въпрос. Но според Йелън това е част инструментариума и трябва да се вземе за чиста монета.

Има и друго оръжие в арсенала на Фед – валутните войни, или способността да се обезцени щатският долар. А на Фед би му харесал по-слаб долар.

По-евтиният долар внася инфлация под формата на по-високи цени за материали. Причината е, че с по-евтиния долар, американците ще трябва да плащат повече за iPhone, индийски платове, китайска електроника и промишлени стоки. В някакъв смисъл Фед харесва евтиния долар, защото до известна степен помага на инфлацията да достигне целевата си.

Проблемът с валутните войни е, че ако една валута се понижи, друга валута трябва да се вдигне. Не могат всички едновременно да спаднат една спрямо друга. Трябва да има победители и губещи във валутните войни. Ако има по-евтин долар, който Фед може и да иска, може да имаме по-силна йена, по-силно евро, а и други валутни ефекти.

Но има един проблематичен момент.

Проблемът на Фед е, че централните банкери са създали балони на пазарите на акции и недвижими имоти, които струват вече 8 години (и три кръга) количествено улесняване. Тези фактори се комбинират с почти нулеви лихвени проценти, които продължават да са на изключително ниски нива.

Те са създали балони на цените на активите. Сега тези балони се намират в момент, в който може и да се спукат. Фондовият пазар може да тръгне надолу. Той потъна с 11% през януари и началото на февруари 2016 г. Спад от други 11% бе отчел през август 2015 г. Виждаме 2 епизода на корекции на пазара от над 10% през последните 13 месеца.

Пазарът очевидно е уязвим и някои от факторите за тази волатилност могат лесно да отнемат 10-20% с един замах.

Повишаване на лихвените проценти, което според мен, пише Рикардс, е напълно изключено в близко бъдеще, ще бъде нещото, което ще отнеме от пазара около 20%.

Ако това се случи, то ще унищожи изключително силно доверието.

Ще бъде точно обратното на това, което Фед иска. Ще доведе до дефлация, ще увеличи спестяванията, ще намали разходите и ще понижи волатилността на парите, завършва Рикардс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 2
scott
преди 7 години
атанасио,се ено да пишеш, че атомната бомба е сгрешена. Мнооого дълго време ядрениа арсенал шантажираше конвенционалните оръжиа, че ше гърми, ако не се самонарежът, не минат на ядрено гориво и не почнат да са радиоактивни. И ВЕЧЕ НЕМА ОПОНЕНТИ. Само луди, които казват:"ядрената бомба е сгрешена". Може и да познаят, да са прави ,ама това не мож да се види, преди да гръмне - ядрената. На първиа ред си, гуедай и не мигай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
Иван Митев
преди 7 години
Аз пиша истина. Тя е полезна и за Вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
fri
преди 7 години
5 supertrader, не се притеснявай за САЩ, долара и американските инвестицииТръмп ще оправи нещата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 5
fri
преди 7 години
3 Иван Митев,пошегувах се ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 7
supertrader
преди 7 години
Напротив по високите лихвени проценти ще повишат цените на акциите в случая, но те отдавна трябваше да ги повишат и вече е прекалено късно. По високите лихвени проценти можеха да повишат стойнстта на долара и това да се отрази и на акциите чиито цени са в долари, но са на американски компании базирани и развиващи дейност там, съответно цените - стойността на активите на техни компании в чужбина би паднала. Късно е вече да се спасят, ФЕД и долара са история. Този човек заблуждава, той търси начин да защити американските инвестиции в Азия - но те са неспасяем актив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
Атанасио
преди 7 години
ИСТИНАТА не може да се крие вечно Проф. Исраел Ауман (Нобелов лауреат по икономика за 2005г.) се опитва да шикалкави и съм обяснил защо - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1763375897273970 Проф. Валентин Катасонов добре го е обяснил в книгата си(Световна кабала или Ограбване по еврейски) - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1738898843055009Още факти = https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027Световната финансово-икономическа система е грешна и затова ми харесва как е казано ''За Анатол Калецки(завършил Оксфорд и Харвард)това, което катастрофира през 2008 г. не е една банка или финансова система, а една цялостна политическа философия и икономическа система, начин на живот и мислене за света.''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
Иван Митев
преди 7 години
В статията е ясно представено, че Джеймс Рикардс е със заблуда и очаква спасението от предстояща ескалация на криза да се осъществи от Фед.За разлика от други аз представям истина, че Фед не може да спаси от актуални злини, защото причинителят не е в негова компетентност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
fri
преди 7 години
Джеймс Рикардс - все едно чета Иван Митев за сгрешената парична система :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 9
Иван Митев
преди 7 години
При условия на наличната сгрешена американска парична система Фед е със съдба на жертва и подсигурен провал.Ако не се допускаше тази държавна грешка САЩ нямаше да има сегашен дълг.Фед не може да спаси от актуални злини, защото причинителят не е в негова компетентност.За спасение от предстояща катастрофална криза е необходима подобрена парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още