IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на САЩ може да се свие с 5%, ако Тръмп стане президент

Според доклад на Oxford Economics последиците от прилагането на политиките му ще имат широко въздействие в света

08:07 | 15.09.16 г. 9
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ако републиканският кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп спечели изборите, това може да има мрачни последици за най-голямата икономика в света, посочват експерти от Ofxord Economics, цитирани от CNBC.

Ако Тръмп успее да приложи всичките си заявени политики, това ще подкопае глобалния икономически растеж и ще свие брутния вътрешен продукт на САЩ с 5%, заявиха базираните във Великобритания Джейми Томпсън и Сара Максуел в коментар.

„Последиците ще са изключително широки“, казват икономистите.

В така наречения от тях „неблагоприятен сценарий на Тръмп“, при който се прилагат всички заявени политики на републиканския кандидат, забавянето ще бъде много по-дълбоко, отколкото при частично прилагане на политиките, а растежът ще остане слаб за много по-дълго време.

Това отчасти ще се дължи на влиянието на търговските и имиграционни политики на Тръмп върху потенциалното предлагане на икономически ресурси, например труд и суровини.

„Към края на петгодишната прогноза БВП на САЩ ще спадне до ниво с около 5% по-ниско от изходното. А очакваното възстановяване на глобалния растеж е значително подкопано“, казва докладът.

Най-прякото влияние ще дойде от търговските политики, които ще наложат високи мита върху китайските и мексиканските стоки, а това може да предизвика вторични ефекти върху други страни, се казва в доклада.

„Ако американските компании и потребители се пренасочат от по-скъпия мексикански и китайски внос след налагането на мита, някои други развиващи се икономики може първоначално да спечелят от това“, казват икономистите. „След това обаче може да пострадат, ако САЩ отговорят с повишаване на мита върху повече икономики от развиващите се пазари. Американските износители вероятно също ще пострадат, след като засегнатите развиващи се икономики предприемат ответни мерки“.

Търговските политики ще засегнат негативно и американските компании и служители, отбелязва докладът, позовавайки се на оценки от 2011 г. на Федералния резерв в Сан Франциско, според които американските услуги допринасят за над половината от всеки долар, похарчен за произведени в Китай стоки.

Веригите за доставка също ще бъдат ударени, тъй като те все по-често пресичат националните граници, особено в автомобилната индустрия, се казва в доклада. Той отбелязва, че според някои оценки някои части от автомобилите, произведени в Северна Америка, са пресекли щатски граници осем пъти при процеса на производство.

Освен това произведените в САЩ материали допринасят с около 40% за всеки долар, похарчен за мексикански стоки, внесени в САЩ, се казва в доклада.

Индиректно тези политики ще повлияят и на производителността отчасти заради ефектите върху качеството и разнообразието от материали, налични за местните производители.

По отношение на данъчните политики икономистите отбелязват, че графикът за приложението им не е ясен, но предложените от Тръмп фискални промени първоначално ще стимулират търсенето чрез намаляване на данъците, а след това ще имат все по-свиващ ефект върху американската икономика на фона на острите държавни съкращения на разходите.

Планът на Тръмп да депортира от 10,9 млн. до 11,3 млн. незаконни имигранти в САЩ за сума, оценявана на около 10 хил. долара на човек, ще натежи върху потребителските и инвестиционните разходи, допълва докладът.

„Намаляването на размера на населението, което се равнява на около 5% от работната сила, ще представлява съществена спънка за предлагането на работна ръка в САЩ“, отбелязва докладът.

Непреките ефекти от политиките на Тръмп ще бъдат значителни, особено върху доверието, допълват експертите, отбелязвайки, че самото печелене на изборите от републиканския кандидат ще бъде „силно неочаквано“.

„Това ще доведе до шокове в цял свят, засягайки не само страните, директно повлияни от политиките, но и компаниите със значителни преки търговски експозиции към САЩ, Мексико и Китай“, казват икономистите. „Отслабване на доверието ще бъде най-вероятният резултат от намаляването на бизнес инвестиционните планове, придружени от отлагане на основни покупки от домакинствата“.

Oxford Economics казва, че победата на Тръмп вероятно ще бъде придружена от значителни пазарни сътресения и промени в паричната политика. Ако има сигнали, че Тръмп като президент ще наложи предложенията си върху преструктурирането на държавния дълг на САЩ, това ще засили турбуленцията и ще доведе до ръст на доходността по държавните облигации, казват икономистите.

Кампанията на Тръмп засега не е предоставила отговор на запитване по електронната поща от страна на CNBC.

Oще по темата вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
emilioner
преди 7 години
абе може, но може и да не.но той още не е,но пък ако стане,дали ще е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
"...Но ако все пак се случи, винаги могат а го застрелят."За да си спокоен ли...? Такова ли е разбирането на прогресивния свят за демокрация ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
Internet
преди 7 години
Цялото световно еврейство е мобилизирано да сипе лъжи и дивотии срещу Тръмп само и само за да прокара еврейката Хилари за президент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
zaw12929
преди 7 години
Последиците ще са изключително широки, казват икономистите.- ще има подем и растеж на светоената икономика и за САЩ ще е по добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
Tutankhamon
преди 7 години
Ти виж на кого е човек бабата и последиците от управлението на човеци на същите човеци. Свиването на Американската икономика не означава край на света а, ако това помогне за ребалансирането
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
Sakamano
преди 7 години
Аз не бих се притеснявал. Вероятността да спечели изборите е минимална, вероятността да си изпълни обещанията - нищожна. Но ако все пак се случи, винаги могат а го застрелят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 6
scott
преди 7 години
от днес, Тръмп сатна и моя чонек.АМА ВЕРНО ЛИ ИСКА ДА СЪКРАЩАВА ДЪЛГЪ НА САЩ?!?!?!?!? ЕВАЛАРКАТА. Това казва само едно: стоп на печатането и лудостта. Как така, ненормалници, които само харчаш ше са по-добре от спестителите и производителите, щот са ни СЪУЧАСТНИЦИ В ДАЛАВЕРИТЕ?!?!?!? Тръмпи, тва верно ли ше го парвиш :съкращавенането: или само си говориш - предизборно? ЮРУШ НА МАСЛИНИТЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 15
Путко Мафани
преди 7 години
Плашенето няма да помогне.Американската икономика отдавна е гушнала букета остава само официално да се обяви смъртта.На целият свят му писна от американската диващина кражби и рекет.На хората им омръзна да им втълпяват че американските *** са нещо изклщчително и че те са някаква елитна нация определяща световното развитие.Всеки народ решил че е изключителен е изчезвал.Ще изчезнат и тия.Бог забавя ама не забравя.Часът на разплатата наближава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още