IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за помощи при безработица в САЩ падат до 14-годишно дъно

Трудовият пазар нараства и това може да засили очакванията Фед да повиши водещите си лихви идната година

17:20 | 16.10.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Трудова борса в Денвър. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Трудова борса в Денвър. Снимка: Ройтерс

Броят на хората, кандидатствали за помощи при безработица в САЩ, през миналата седмица се е понижил до 14-годишен минимум, съобщава AP, цитирана от БТА.

Данните дават пореден сигнал, че компаниите съкращават  по-малко служители, а наемането на работна ръка остава стабилно.

Министерството на труда информира, че през седмицата,  приключила на 11 октомври, молбите са намалели с 23 000 до 264 000 - най-ниското ниво от април 2000 година. Предвид факта, че през последните 14 години населението на САЩ е нараснало  значително, то делът на безработните, подали молби за помощи е дори по-малък.

Средният четириседмичен брой на първичните молби, който е по-слабо променлив показател, се е понижил с 4250 до 283 500 - най-ниското равнище от юни 2000 година.

Министерството на труда посочва, че няма специални фактори, които да са оказали влияние върху статистиката на щатско равнище, допълва Ройтерс.

Данните сочат, че трудовият пазар нараства и това може да засили очакванията Управлението за федерален резерв (Фед) да повиши водещите си лихви идната година, когато се очаква безработицата да продължи да спада. Пазарът на труда в САЩ остава във фокуса на Федералния резерв на САЩ. Статистиката играе ключова роля относно момента, когато институцията ще предприеме първото затягане на паричната си политика.

Според председателя на Фед Джанет Йелън обаче здравословното състояние на трудовия пазар трябва да зависи не само от индикатор като нивото на безработицата, което слезе до 6,2% от 10% след началото на рецесията, а и от индекса за състоянието на трудовия пазар на Фед (Labor Market Conditions Index), който включва 19 компонента, измежду които нивото на заетост и броят на служителите, назначени на почасов работен ден, но които търсят работа на пълен работен ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
... и акциите барабар с тях към нови дъна ... :)) всички работят ама борсата слиза що тъй ?! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още