IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама: Загрижени сме за икономиките на Европа и Япония

САЩ трябва да издърпат световната икономика напред, заяви американският президент

13:11 | 04.12.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Обама: Загрижени сме за икономиките на Европа и Япония

САЩ са загрижени за настоящата слабост в икономиките на Европа, Япония и развиващите се пазари, която заплашва собственото им развитие, заяви по време на среща с представители на едрия бизнес американският президент Барак Обама.

По думите му Вашингтон изразява "известна загриженост" поради факта, че "Япония е вяла, а Европа – слаба". "Разбира се, това означава, че САЩ могат да бъдат засегнати от тази слабост на световните пазари... в Европа и Япония, но също така и в развиващите се пазари. Ние следим ситуацията и се опитваме да работим с международните пазари, особено в Европа, за да се осигури по-устойчив растеж", каза Обама, цитиран от агенция "Росбалт".

Американският президент посочи, че във времената на "относително спокойни пазари и липса на остра финансова криза, ние не обръщаме внимание на общата слабост на европейската икономика".

"Рисковете, свързани с постоянна и дългосрочна дефлация и наистина слабото търсене в Европа, според мен са по-значими, отколкото заплахата от прегряване на икономиката и инфлацията", изтъкна Обама.

В същото време "ние трябва да предприемем други такива инициативи, издърпвайки световната икономика напред", каза още президентът на САЩ.

Според Обама въпреки подобрението в икономиката "това може и да не предотврати глобалните проблеми". Президентът изтъкна, че икономиката на САЩ остава най-голямата в света и продължава да расте, но "заплатите и доходите на повечето американски работници все още не са се увеличили в достатъчна степен", независимо от факта, че безработицата е спаднала до по-малко от 6%, а корпоративните печалби продължават да растат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 16 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Ми помагайте бре, Обанго, напечатайте и на Европа и Япония малко зелени бележки! Какво чакате? Драги да се сети? Ми не щат с Меркел и тва е, била ръждясала печатарската машина на Европа! Дайте едно рамо вие, вашта печатница не е спирала, ние ще си платиме услугата със санкции срещу Путин! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 3
Vladi666
преди 9 години
***...загрижен бил...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още