IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама обяви милиарден план за сигурност в Източна Европа

Сигурността на съюзниците ни в региона е крайъгълен камък на нашата собствена безопасност, заяви президентът на САЩ в Полша

16:34 | 03.06.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Обама в началните часове на визитата си в Европа. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Обама в началните часове на визитата си в Европа. Снимка: Ройтерс

Предвид кризата между Запада и Русия американският президент Барак Обама представи план за сигурност за Източна Европа на обща стойност 1 млрд. долара (735 млн. евро).

С „Инициатива за презастраховане на Европа" трябва да бъдат финансирани допълнителни сухоземни, военновъздушни и военноморски сили за "новите съюзници" в Източна Европа, обяви Обама във вторник във Варшава, цитиран от AFP. Същевременно Обама призова съюзниците на НАТО в Европа да увеличат разходите си за отбрана. 

С плана се очаква да се насърчат и възможностите за сътрудничество със страните извън НАТО, като Украйна, Грузия и Молдова, както и за укрепване на отбранителните им сили, се казва в публикувано изявление на Белия дом. 

В полската столица Обама увери страните от Източна Европа, че САЩ ще ги подкрепят в разразилата се криза заради несигурната ситуация в Украйна. Задължението за осигуряване на сигурността на Полша и на другите съюзници на САЩ в Източна и Централна Европа е "крайъгълен камък на нашата собствена безопасност" и е "недосегаемо задължение", каза Обама.  

"Това е ангажимент който е особено важен в този момент", заяви Обама, изправен пред редица американски и полски изтребители F-16 на варшавското военно летище, където даде брифинг.

Президентът на САЩ призова и Русия да въздейства на проруските сепаратисти в източната част на Украйна, за да преустановят въстанието си срещу управлението в столицата Киев.

Полша е първата спирка от визитата на Обама в Европа, която е доминирана от темата за кризата в Украйна. Представител на НАТО заяви във вторник в Брюксел, че Москва е изтеглила "повечето" от войските си от източната граница на Украйна. Източноевропейските страни от НАТО като Полша, балтийските държави и Румъния, обаче продължават да се чувстват застрашени от Русия.

Обама ще се срещне с американски и полски военни, обслужващи американските изтребители Ф-16, разположени в Полша и ще даде обща пресконференция съвместно с полския президент. В програмата следват разговори с премиера Доналд Туск и среща с ръководители на страни от Централна и Източна Европа, сред които и българският президент Росен Плевнелиев.

На полска територия Обама ще се срещне с новоизбрания украински президент Петро Порошенко.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен реагира положително на плановете на Обама. Той приветства „американското лидерство в мерките за презастраховане" за страните от Източна Европа, заяви самият той в Брюксел. САЩ вече са отговорили бързо на „незаконните военни действия" на Русия в Украйна, добави Фог Расмусен.

Инициативата на Обама трябва да бъде потвърдена с гласуване от Конгреса на САЩ. Вашингтон неколкократно призова европейските страни от НАТО да инвестират повече в защитата си. И Расмусен призова в интервю за германския Die Welt страните от НАТО предвид "новата ситуация за сигурността в Европа" да увеличат разходите си за отбрана.

Федералният министър на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен призова преди заседанието на министрите на отбраната от НАТО в Брюксел във вторник да се даде знак на солидарност със страните от Източната част на НАТО. „Важно е да стане ясно, че опасенията на нашите източни партньори са и наши опасения и че те може да са сигурни за нашата непрекъсната солидарност", каза тя.

По искане на Полша фон дер Лайен се срещна в навечерието на срещата в Брюксел със своите колеги от Полша и Дания Томаш Шемоняк и Николай Вамен. Варшава настоява управляваният от трите държави щаб на Североизточното командване на НАТО в полския град Шчечин да се приведе в пълна бойна готовност. Въпросът обаче е деликатен, тъй като Русия смята, че това ще бъде нарушение на договора между нея и НАТО от 1997 г. Други държави членки на северноатлантическия пакт освен това отбелязват, че мярката ще бъде прекалено скъпа и военно неоправдана, отбелязва Ройтерс.

Има мнения, че вместо да разполага войски на Изток, НАТО би трябвало да повиши способността си да реагира бързо при кризи като предварително разположи оборудване в Източна Европа и има готовност да изпрати войски там. Според Ройтерс това може да е част от плана за повишаване на бойната готовност на алианса, който генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен разчита да бъде приет от лидерите на страните членки на срещата им на върха в Уелс през септември.

Подробности вижте в материала на Bloomberg! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 3
a_d_d
преди 9 години
"Същевременно Обама призова съюзниците на НАТО в Европа да увеличат разходите си за отбрана." С една дума, купете си сигурност от нас... Тези американци ни вземат за големи балъци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 4
Dimat
преди 9 години
Стар еврейски номер: създава се проблем(Украйна и "опасност от руско нашествие в Източна Европа).Духащите по американски вятър медии,заедно с издуханите политици от "Европата",раздухват опасността,до размери,при които аборигените сами да поискат американска "помощ"."Помощта" естествено,пристига на часа,със съответната прилична лихва и с която "помощ" се закупува американско оръжие,което се донася на часа,от складовете за скрап.Честито ви допълнително заробване,с вашето ентусиазирано одобрение,аборигени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
https://***.youtube.com/watch?v=tKWDf6sWiYk без коментар ! :D :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
тряя се завъртят числата в компа на Федажиите, и кат теглим чертата дет викаш сме получили самолети на който тряя си плащаме и лихвите и всичко по тях ... а може и нищо да не получим а само лихви да плащаме може и такъв вариант да скалъпят .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 1
hex
преди 9 години
Дори за Ф-16 - самолет с история, но не и с бъдеще - нямаме платежоспособност. Визираната сума отива за други държави. Без значение е Плевнелиев на кого се мазни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 5
bgMan
преди 9 години
Изглежда точно така както казваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 7
Biso
преди 9 години
Въпроса, кой ще печата изобщо не стой на дневен ред! Аз мисля, че този милиард вече е напечатан! И сега просто му се търси приложение - вместо да стой във Федералния резерв, защо да не ни го дадат на нас и да им плащаме лихва! За нас остава единствено да закупиме няколко F-16 на "преференциална" цена при условия, които не търпят коментар!Разбира се това е само моето скромно мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 4
0pk
преди 9 години
Тез милиарди вий ли ще ги напечатате или ний?Не една или две империи са падали от презастраховане за военни цели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още