IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама призова американския Конгрес да одобри пакет с помощи срещу ебола

Започваме да виждаме някакъв прогрес, но борбата още не е приключила, твърди американският президент

18:46 | 03.12.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Барак Обама обсъжда разработката на ваксини в Националния център за ваксини в National Institutes of Health в Бетесда, Мериленд. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Барак Обама обсъжда разработката на ваксини в Националния център за ваксини в National Institutes of Health в Бетесда, Мериленд. Снимка: Ройтерс

Американският президент Барак Обама поднови апела си към Конгреса да одобри финансовия пакет на стойност 6 млрд. долара, който трябва да помогне в борбата с епидемията на смъртоносния вирус ебола в Западна Африка, предава BBC.

Президентът отправи посланието си при посещение в Националния здравен институт. Там той поздрави учените, разработващи ваксина срещу заболяването. Междувременно данните на Световната здравна организация (СЗО) показват, че  6 055 души са загинали от болестта в Либерия, Сиера Леоне и Гвинея.

Благотворителната организиция Лекари без граници (ЛБГ) отново силно критикува международната реакция на ситуацията. Тя я описва като "бавен и непълен, като работата по справяне с кризата е оставена на доктори, медицински сестри и благотворителни организации".

В доклада на ЛБГ се заявява, че други правителства на държави продължават да изграждат центрове за третиране на ебола и се дават примери с Великобритания, която изгражда такъв център в Сиера Леоне, както и с Китай, който помага в Либерия.

Според специалистите на организацията тези центрове понякога са на погрешните места и използват недостатъчно квалифициран местен персонал.

“Изключително разочароващо е да видим държави с възможност за борба с биологически бедствия да не я използват”, заяви международният президент на ЛБГ д-р Джоан Лиу.

В същото време обаче президентът Обама отчете, че стратегията за борба с еболата „започва да дава резултати“.

„Започваме да виждаме някакъв прогрес, но борбата още не е приключила“, каза той. „Всяко огнище на заразата може да възпламени нов пожар, ако не бъде овладяно, затова не може да се успокоим дори за една минута. И не можем просто да се борим с тази епидемия, ние трябва да я унищожим“.

Той заяви, че е окуражаващо да види намаляващия брой на нови инфекции в Либерия и нарече прогреса по разработката на ваксина „вълнуващ“.

Президентът призова Конгресът да направи „добър коледен подарък“ на света, като одобри 6-те млрд. долара извънредна помощ.

Очаква се обаче консерваторите в Конгреса да се противопоставят на призива на Обама. Причината са скорошните президентски декрети за имиграцията, които помогнаха на над четири милиона нелегални имигранти да останат в страната.

Междувременно Белият дом заяви, че САЩ са по-добре подготвени да се справят с поява на ебола у дома и че опитите за борба срещу нея в Западна Африка напредват.

Мрежа от 35 болници в САЩ е готова да третира пациенти с болестта. Броят на лабораториите с нужното оборудване за тестване за ебола е увеличен от 13 на 42.

Приблизително 200 цивилни и 3 000 души военен персонал също са разположени в Западна Африка. Освен това в Либерия са били построени три центъра за третиране на ебола и една болница.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още