IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията за Китай натежаха над американските индекси

Акциите на Apple се сринаха с над 5%, петролът се обезцени до щестгодишно дъно след неочакваната девалвация на юана

23:22 | 11.08.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Опасенията за по-силно от очакванията забавяне на икономиката в Китай натежаха над американските индекси във вторник. Китайската централна банка изненадващо обезцени юана с рекордна стойност. Местната валута загуби почти 2% от стойността си спрямо долара и се смъкна до най-ниската си стойност от три години.

"Мисля, че повече от всичко повлия пониженият валутен курс в Китай. (Той ще) стимулира износа, но въпросът е дали можем наистина да вдигнем лихвените проценти на по-високо ниво, отколкото в чужбина“, заяви Брус Маккейн, главен инвестиционен стратег в Key Private Bank.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average загуби 212 пункта, изтривайки печалната от понеделник. В първия ден на седмицата водещият бенчмарк се повиши с 241 пункта, слагайки край на поредицата от седем дни със загуба. 

По-широкият индекс S&P 500 се сви във вторник с 0,96 на сто до 2084 пункта, а  Nasdaq загуби 1,27 на сто до 5036 пункта.

Акциите на биотехнологичните компании и на Apple се обезцениха силно, компенсирайки ръста от 3,5 на сто на Google, която  неочаквано обяви, че ще стане част от нов публичен конгломерат –Alphabet

Акциите на Apple се сринаха с над 5 на сто, а  Caterpillar загуби над 3,5 на сто от пазарната си капитализация. 

Книжата на Symantec се сринаха с 5,46 на сто. Производителят на софтуер ще продаде за 8 млрд. долара своя  IT специалист Veritas на финансовия инвеститор Carlyle Group, чиито акции се обезцениха с 4 на сто.

И в Европа повечето индекси приключиха със спадове, като германският DAX загуби над 2,5 на сто. Азиатските пазари също са в зоната на загубите, като Shanghai Composite остана без промяна.

„Новината е негативна за износителите (като производителите на автомобили) и на производителите на луксозни стоки“, пояснява Илия Фейгин, старши стратег в WallachBeth Capital, цитиран от CNBC. По думите му от валутната нестабилност ще спечелят облигациите и златото.

Междувременно курсът на петрола спадна до най-ниското си ниво за шест години след неочакваната девалвация на юана, породила безпокойство относно износа към Китай, предаде AFP.

Американският лек суров петрол с доставка през септември, който вчера поскъпна с над 1 долар, днес изгуби 1,88 долара и спадна до 43,08 долара за барел на Нюйоркската търговска борса при приключване на търговията.

До подобно ниво петролът не беше спадал от март 2009 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още