IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-малкото зло

След броени часове народът на САЩ ще трябва да направи своя пореден, макар и този път доста труден, избор на президент за следващите 4 години

08:07 | 08.11.16 г. 18
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Политиката, казват, е мръсна работа. Дали това е така, или не, е отделен въпрос, но всеки, който избере политическото поприще, трябва да знае, че ще се сблъска с най-различно отношение от страна на избиратели, колеги, врагове. Във всеки един момент той трябва да е готов да бъде обичан, мразен, обиждан, боготворен, осмиван...

След броени часове народът на САЩ ще трябва да направи своя пореден, макар и този път доста труден, избор: да избере президент, който повечето американци мразят или да избере президент, който всички останали страни мразят. Е, добре, най-малкото скришно му се присмиват.

И макар изходът от изборите да остава заплетен няколко дни преди тях, едно е ясно – можем да кажем със сигурност, че Америка се прецака. О, простете, ако трябва да използваме по-допустимите евфемизми, то ще кажем, че САЩ ще излязат от тези избори в политически много по-слаба позиция. А това може да се отрази и в икономически, а и във военен аспект.

Обещанията на Доналд Тръмп в предизборната му кампания включват какви ли не идеи: от увеличаване на доходите при същевременното намаляване на данъците (това не е ли икономически оксиморон?), до силно протекционистки мерки, антиимигрантски политики, за които неясно как ще се отразят на отношенията с трети страни, например Мексико.

Твърде възможно е тази реторика да е просто част от предизборните бръщолевения, с които Тръмп иска да спечели на своя страна почувствалите се пренебрегнати и изолирани от управленците американци. Дори и една малка част от тях да бъдат изпълнени обаче, това ще постави САЩ в много по-неизгодна позиция, ще направи страната по-слаба и вероятно ще ѝ отнеме първото място сред световните икономически лидери.

Какво се случва, ако Клинтън спечели? Демократът ще има настроени срещу себе си десетки милиони сънародници, които вярват, че тя трябва е за затвора, независимо дали е използвала частен сървър за изпращане на поверителни документи в качеството си на държавен секретар, или не е.

Никой не иска лидерът на държавата му да бъде уличен в лъжа и реномето му пред международната общност да е ударено още преди да встъпи в длъжност. Никой не иска лидер, на който нямаш доверие, защото как тогава ще си убеден, че политиките, които се опитва да наложи са в интерес на народа и на теб като личност. И никой не иска четири години да бъде на тръни дали президентът му междувременно не нарушава закона и не излага на заплаха вътрешната сигурност.

Но според американския журналист Ерик Холзи цялата история с частния сървър „е изключително преувеличена. Тя има реално въздействие, защото е свързана с представите, че семейство Клинтън са неблагонадеждни, идея, налагана от републиканската партия още от 90-те години“.

Проф. д-р Румен Генов, преподавател в Нов български университет, подкрепя това мнение: „Това едва ли е такова ужасно престъпление, че тя да бъде тикната в затвор, както заплашва Тръмп, а последните години след Wikileaks и Едуард Сноудън едва може да има огромно учудване и възмущение“, каза той пред Investor.bg.

Театърът обаче все пак не свършва дотук. В света на американската трагикомедия катастрофална загуба за Тръмп може да не означава просто един личен провал, а да завлече със себе си и републиканското мнозинство в Сената и Конгреса. В този сценарий Клинтън би имала две години време преди следващите избори за Конгрес, през които да работи по-спокойно за инфраструктурата и преди всичко промяна в баланса на Върховния съд – огромни предизвикателства за нея. Но 40% от американците ще са на другия полюс и ще чувстват срещу себе си едно изключително враждебно правителство.

По-вероятно е Клинтън да бъде избрана за президент и да има срещу себе си враждебен Конгрес, а може би и Сенат. Това ще представлява истинска яростна безизходица. Може да станем свидетели на опити за заобикаляне на Конгреса от страна на редица регулации, което би наляло масло в усещането, че Клинтън е нелегитимен президент.

В такъв случай – с вързани ръце у дома, тя ще бъде по-слаба и при налагането на политиката си в чужбина. По-трудно ще може да поема рисковани ходове, да се застъпва за свободната търговия и силно да отблъсква предизвикателствата от страна на Китай и Русия. Това значи, че ролята на САЩ на глобално ниво ще е по-слаба.

Последна актуализация: 05:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 1
balkando
преди 7 години
До 7 Императорътдо: balkandoЕдинствено заради обвързаността си с финансовите лобита, които нямат интерес от големи конфликти, а от платежоспособни длъжници. Сиреч, пращат войска само там, където не искат да вземат заеми доброволно, нито да дават евтини концесии, в което обаче ние сме напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
watergateory
преди 7 години
демек без война или с война?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 4
крас
преди 7 години
ПОБЪРЗАЙТЕ СЪС ЗАЛАГАНИЯТА.ПОБЕДА НА ТРЪМП Е СРИВ НА ЦЕНАТА НА ДОЛАРАПОБЕДА НА ХИЛАРИ Е ПАРИТЕТ ДОЛАР ЕВРОНЯМАТЕ ВРЕМЕСЛЕДЕТЕ ГРАФИКИТЕ. ТЕ ПОКАЗВАТ РЕЗУЛТАТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 7 години
спорно е .... все пак и импа е тук :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 3
fri
преди 7 години
Къде ги намерихте тия "източници" за статията си?Я по-сериозно! Тук четат интелигентни хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 7
крас
преди 7 години
АКО ТРЪМП СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ СКОЧИ , А ДОЛАРА ЩЕ СЕ ПРИЗЕМИ НА РЕКОРДНО НИСКИ НИВА. ПОБЕДА НА БАБЕШКЕРАТА ЩЕ ДОВЕДЕ ДО НАЛАГАНЕ НА ПАРИТЕТ НА ВАЛУТИТЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 3
Hahoto
преди 7 години
TMZ: Хилари Клинтън отмени фойерверките в нощта на президентските изборидва дни след оповестяването на шоуто - от щаба се свързали с бреговата охрана да информират, че няма да се изстрелват 10-инчовите фойерверки. От Бреговата охрана поясняват, че не са им дадени обяснения защо зарята е отменена. Изглежда вторник вечерта ще бъде само на бенгалски огън за Хилари, ако спечели, отбелязва медията. -----------------Явно баба не е сигурна че дедо нема да отвее, като куцо пиле домат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
На Хилари хакерите май са се активирали. Откриха IP-то на Асанж най-накрая :)Julian Assanges WikiLeaks, which has vowed to publish 50,000 of Mr. Podestas emails prior to the Nov. 8 presidential election, suffered a Denial of Service attack (DoS) early Monday morning, shortly after releasing another round of hacked DNC emails.http://***.washingtontimes.com/news/2016/nov/7/wikileaks-reveals-stumped-hillary-clinton-camp-no-/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 4
clwnjester
преди 7 години
Какви са тия глупости бе? Който още не е разбрал Тръм ще е новия президент!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
KPetkov
преди 7 години
"...негативни ефекти на свободната търговия". Свободната търговия имала негативни ефекти. Това е невъзможно, какви ги дрънка тоя Робърт Филипс :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още