IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последствията за света от нов шок от изборите в САЩ

Дали глобалната икономика е в достатъчно добра форма, за да устои на нов голям отрицателен шок, пита Саймън Джонсън

08:16 | 03.11.16 г. 20
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

С приближаването на изборите за президент в САЩ на 8 ноември и серия от избори и други политически решения, които бързо наближават в Европа, сега е добър момент да се запитаме дали глобалната икономика е в достатъчно добра форма, за да устои на нов голям отрицателен шок, пише бившият главен икономист на Международния валутен фонд (МВФ) Саймън Джонсън в свой коментар.

Отговорът, за съжаление, е че растежът и заетостта по света изглеждат крехки. Голяма нежелана изненада – например избирането на Доналд Тръмп в САЩ, вероятно ще срине фондовия пазар и ще вкара света в рецесия.

Винаги има множество полезна информация от полугодишния икономически доклад на МВФ, който се базира на детайлни данни от цял свят. Тъй като последната му версия бе публикувана в началото на октомври, в момента той е особено релевантен.

Основната прогноза на фонда в World Economic Outlook за ръста на глобалния брутен вътрешен продукт възлиза на 3,1% за тази година и 3,4% за 2017 г. Това е малко под прогнозите от април, като има признаци за отслабване в САЩ, еврозоната и, разбира се, Обединеното кралство (борещо се с последиците от предстоящия Brexit).

Най-очевидният тъмен облак на глобалния хоризонт е Европа. Британските проблеми със сигурност не помагат, но по-дълбоките проблеми продължават да са свързани със самата еврозона (Великобритания в крайна сметка така и не прие еврото). Общият растеж в Испания е донякъде окуражителен, продължавайки да показва известно възстановяване. Но продължащият мрак около Италия – третата най-голяма икономика в еврозоната, която се разширява с по-малко от 1% годишно, е сериозен проблем, коментира Джонсън.

Това, което усложнява макроикономическите проблеми е продължаващитя натиск върху банките в еврозоната. Тези банки така и не се възстановиха изцяло от по-ранните си загуби, а нивата им на собствен капитал остава нисък в сравнение с този на международните конкуренти (като САЩ) и това, което инвеститорите смятат за разумно.

Най-големият проблем остава несигурността около това върху кой е тежестта, ако загубите на банка предполагат потенциална несъстоятелност. Тези банки очевидно са твърде големи, за да се провалят – нито едно разумно европейско правителство не би позволило дефолт по банков дълг. Но няма договореност как да се споделят загубите на банка сред страните. Като цяло еврозоната има достатъчно фискален капацитет, за да застане зад банките си. За съжаление обаче подобна стъпка все още е решение на всяка отделна страна, а колективните механизми за рекапитализация на европейските банки остават частични и далеч по-слаби.

Това, което допълнително усложнява трудностите е, че растежът на развиващите се пазари със среден доход не е силен, продължава Джонсън. По-бавният растеж в тези страни се вижда в по-ниския прогнозиран внос и очакваните по-ниски цени на суровините, което ще се отрази негативно върху страните, които внасят суровини и енергийни ресурси. Икономиката на Нигерия, например, се очаква да се свие с 1,7% тази година.

Растежът в САЩ, според данните на МВФ, е бил 2,6% през 2015 г. и се очаква да се забави до 1,6% тази година, преди леко да се възстанови до 2,2% през 2017 г. Има дълго стабилно възстановяване от финансовата криза през 2008 г., но ефектите на срива все още влияят.

Тръмп обещава да засили растежа на САЩ незабавно до 4,5%, но това е чисто и просто фантазия, пише Джонсън. Много по-вероятно е неговите антитърговски политики да доведат до остро забавяне, подобно на това във Великобритания.

Всъщност влиянието от победа на Тръмп върху САЩ може да е дори по-лошо. Докато правителството на британския министър-председател Тереза Мей иска да затвори британските граници за имигранти от ЕС, то все пак иска да търгува със света. Тръмп, от друга страна, иска да ограничи вноса чрез редица политики, като всички те са в рамките на президентските правомощия. Той няма да се нуждае от одобрението на Конгреса, за да удари спирачки на американската икономика.

Дори в най-добрите си моменти американските законодатели често не се замислят достатъчно за влиянието на действията им върху останалата част на света. Водена от Тръмп рецесия на търговията ще върне Европа отново към пълна рецесия, което вероятно ще задейства сериозна банкова криза. Ако този риск не бъде удържан – а вероятността от провал на европейската банкова индустрия вече е смущаващо висока, това ще бъде поредната отрицателна спирала. Във всеки случай ефектите върху развиващите се пазари и всички страни с по-нисък доход ще бъдат драматични.

Инвеститорите на фондовия пазар в момента смятат, че вероятността Тръмп да стане президент е доста ниска, завършва Джонсън. Но, макар че точните последствия от лоши политики да са винаги трудни за предвиждане, ако инвеститорите грешат и Тръмп спечели, трябва да очакваме голям спад на очакваните бъдещи печалби на редица сектори – и вероятен срив на по-широкия пазар.

Повече по темата вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 4 rate down comment 2
SickSix
преди 7 години
"Голяма нежелана изненада например избирането на Доналд Тръмп в САЩ, вероятно ще срине фондовия пазар и ще вкара света в рецесия."Това вече на нищо не прилича.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 7 години
Аз питам Инвестора. Ти малкомозъчният, да не би да си оторизираният му глашатай?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 10
ing5rov
преди 7 години
Стовене , отсъствал си от ПУЦа когато са преподавали тоя урок...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 7 години
Инвестор, са разбирал ли че тезата Ви е Тръмп-отрицателен шок и антитеза Хилари-положителен скок?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 4
DELCHO SMOKA
преди 7 години
Поредните глупости, с които занимават аудиторията! Кой трябва да е президент, е дабат на политики и принципни виждания за САЩ!Не може да се гради теза, кой да бъде избран на базата на субективни спекулации на борсата! Ако на фондовия и кредитен пазар, са заложени бомби и балони, нима те няма да се спукат и да бъдат още по-големи и по-взривоопасни, с отлагане във времето!Реалните проблеми, не се решават със заравяне на главата в пясъка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 25 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Инвестора , пуснете от хорски срам една статия за това какви злини ще сполетят света, ако за зла участ дойде Килъри ! Да видим...дали сте независима медия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
Точно специалистите по шокови (икономически) терапии да се притеснят от поредния шок?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 1
ratten
преди 7 години
защо е целия тоя излишен драматизъм?какъв шок, какъв амок?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
На когото му пука за последствията не прави глупости.Затова ако на истинските управляващи и доминиращи в САЩ въобще им пукаше за шоковете, които постоянно причиняват на света, нямаше да постъпват по начин, който да предизвиква каквито и да е шокове и сътресения.Преобладава мнението, че именно чрез предизвикване на кризи, шокове и конфликти тези въпросни глобални лидери продължават успешното си управление в локален и глобален план.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 1
SS-23
преди 7 години
Дали не надценявате ритуалната процедура, наречена "избори" ? Гледах тия дни материали в тубата, в които се казва, че не 8 ноември е важен ден, а важен е интервала от 8 ноември до 20 януари, т.е. докато се положи клетвата. През този период е било възможно "всичко да се случи" с новоизбраният президент ... който и да е той !! И тогава се изпада във вакуум ... С други думи, ако спечели Тръмп, то не е изключено да му бъде "помогнато", да не успее да положи клетва... все повече такива предположения има в тубата...А пък полуадекватната Клинтъновица само чакат да положи клетва и да се задвижи "законно" машината, за да и извадят на бял свят болестта и топката да поеме вицето ...Така, че предстоят интересни и пълни с неизвестни (за "непосветените") дни и месеци ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още