IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-малкото зло

След броени часове народът на САЩ ще трябва да направи своя пореден, макар и този път доста труден, избор на президент за следващите 4 години

08:07 | 08.11.16 г. 18
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В същото време обаче „правомощията на президента са огромни, но те не се неограничени“, ни припомня проф. Генов. „Не само конституционните рамки ги определят [правомощията], но около президента са членовете на администрацията, съветници в различни области, писачи на статии и прочие. Така че решенията на президента се определят от много фактори, не само изброените, но и много други, но ние виждаме фасадата“.

Именно поради това според него принципна разлика между единия и другия кандидат, след като спечели изборите, по фундаменталните въпроси не могат да се очаква. А оттук и по позицията на САЩ в света.

Резултатите от изборите обаче са не по-малко важни за самото американско общество, в което ще настане допълнително поляризация, отчуждение и усещане за безсилие, и то вероятно независимо кой стане следващият президент. У голяма част от американците (а както се оказва и не само те, ако вземем простичкия пример с Brexit) вече десетилетия наред се натрупва усещането, че нищо не работи в тяхна полза, че са използвани от лидерите, а след това забравени.

Малко вероятно е резултатът от тези избори да намали значително поляризацията, смята и Робърт Филипс, доцент в Американския университет в България. „Ако имаме избори, при които единият кандидат спечели със значително мнозинство, което е малко вероятно, или имаме избори, при които някои от избирателите, привърженици на едната партия, пренасочат вота си, можем да видим известно облекчаване на тази поляризация“, казва той пред Investor.bg.

Една от ползите от тези избори е, че опасенията на много нископлатени работници в САЩ бяха изразени и от двете партии. „Тези нископлатени работници са разтревожени за икономиката, за нарастващото неравенство в доходите и за неравномерно разпределените негативни ефекти на свободната търговия“, допълва той. Кампанията може и да беше разочароваща, но въвеждането на тези опасения на политическата сцена е позитивна стъпка.

Това е малко по-оптимистичното мнение. По-песимистично настроеният Ерик Холзи смята, че който и да спечели, отчуждението и чувството на неудовлетвореност ще продължат да се натрупват. „Причината отчасти е, че нашата политика явно няма да се промени значително и отчасти, защото тези усещания на отчуждение и неудовлетвореност се подхранват от медийни организации. А това няма да се промени скоро“.

Дали обаче натрупваното недоволство и поляризация няма да доведе до още една промяна? Тази година предварителните социологически проучвания сочат, че подкрепата за либертарианеца Гари Джонсън е около 4-5%, а за Джил Щайн от Зелената партия – около 2%. Дали това не означава, че за американците днес позициите на двете водещи партии не се припокриват с личните им и те търсят нови варианти? Или дори, че е време САЩ да излезе извън двупартийната система на управление?

Според Филипс голяма част от подкрепата за третите партии ще изчезне в деня на изборите. „Повечето американци разбират, че гласът им за някоя по-малка партия може всъщност да подкрепи кандидат, когото те наистина не харесват. Затова те вероятно ще се завърнат, гласувайки за някоя от двете основни партии“.

Трети партии периодически се появяват на политическата сцена в САЩ, но вероятността да изтласкат от нея някоя от основните е минимална, допълва и проф. Генов. „Третите партии обаче не са безполезни, понякога те лансират нови решения на политически въпроси, с които основните партии не се справят“, допълва той.

Остава да разберем какъв ще бъде изходът от тези избори. Всъщност той отчасти е добре познат – защото започнеш ли да хвърляш кал в политиката, трудно е да излезеш чист. Точно това се случи през по-голямата част от тази кампания. А резултатът ще се усети от всички американци...

Всичко за изборите в САЩ следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 1
balkando
преди 7 години
До 7 Императорътдо: balkandoЕдинствено заради обвързаността си с финансовите лобита, които нямат интерес от големи конфликти, а от платежоспособни длъжници. Сиреч, пращат войска само там, където не искат да вземат заеми доброволно, нито да дават евтини концесии, в което обаче ние сме напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
watergateory
преди 7 години
демек без война или с война?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 4
крас
преди 7 години
ПОБЪРЗАЙТЕ СЪС ЗАЛАГАНИЯТА.ПОБЕДА НА ТРЪМП Е СРИВ НА ЦЕНАТА НА ДОЛАРАПОБЕДА НА ХИЛАРИ Е ПАРИТЕТ ДОЛАР ЕВРОНЯМАТЕ ВРЕМЕСЛЕДЕТЕ ГРАФИКИТЕ. ТЕ ПОКАЗВАТ РЕЗУЛТАТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 7 години
спорно е .... все пак и импа е тук :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 3
fri
преди 7 години
Къде ги намерихте тия "източници" за статията си?Я по-сериозно! Тук четат интелигентни хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 7
крас
преди 7 години
АКО ТРЪМП СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ СКОЧИ , А ДОЛАРА ЩЕ СЕ ПРИЗЕМИ НА РЕКОРДНО НИСКИ НИВА. ПОБЕДА НА БАБЕШКЕРАТА ЩЕ ДОВЕДЕ ДО НАЛАГАНЕ НА ПАРИТЕТ НА ВАЛУТИТЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 3
Hahoto
преди 7 години
TMZ: Хилари Клинтън отмени фойерверките в нощта на президентските изборидва дни след оповестяването на шоуто - от щаба се свързали с бреговата охрана да информират, че няма да се изстрелват 10-инчовите фойерверки. От Бреговата охрана поясняват, че не са им дадени обяснения защо зарята е отменена. Изглежда вторник вечерта ще бъде само на бенгалски огън за Хилари, ако спечели, отбелязва медията. -----------------Явно баба не е сигурна че дедо нема да отвее, като куцо пиле домат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
На Хилари хакерите май са се активирали. Откриха IP-то на Асанж най-накрая :)Julian Assanges WikiLeaks, which has vowed to publish 50,000 of Mr. Podestas emails prior to the Nov. 8 presidential election, suffered a Denial of Service attack (DoS) early Monday morning, shortly after releasing another round of hacked DNC emails.http://***.washingtontimes.com/news/2016/nov/7/wikileaks-reveals-stumped-hillary-clinton-camp-no-/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 4
clwnjester
преди 7 години
Какви са тия глупости бе? Който още не е разбрал Тръм ще е новия президент!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
KPetkov
преди 7 години
"...негативни ефекти на свободната търговия". Свободната търговия имала негативни ефекти. Това е невъзможно, какви ги дрънка тоя Робърт Филипс :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още