IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Председателят на Фед за Ричмънд Джефри Лакър подаде оставка

Причината е ролята му в изтичане на конфиденциална информация за плановете на централната банка през 2012 г.

11:06 | 05.04.17 г.
<p>
	<em>Джефри Лакър. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Джефри Лакър. Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на Федералния резерв на САЩ за Ричмънд Джефри Лакър подаде оставка във вторник заради ролята му в изтичане на конфиденциална информация за плановете на централната банка през 2012 г., съобщи Bloomberg.

Става въпрос за телефонен разговор през октомври 2012 г. между Лакър и анализатор от компанията Medley Global Advisors, когато тя е повдигнала въпрос за важен детайл от политиката на Фед, който обаче не е бил публичен. Това се разбира от изявлението на правната кантора McGuireWoods, разпространено във вторник. Заради конфиденциалността и деликатния характер на информацията Лакър е трябвало да откаже да коментира или да прекрати телефонния разговор, а не го е направил.

„Вместо това, не отказах и не изразих невъзможност да коментирам и интервюто продължи“, каза самият Лакър във вторник.

61-годишният централен банкер също така не е съобщил на Комисията по парична политика във Фед, че анализатор разполага с вътрешна конфиденциална информация. Ден след телефонния разговор са били публикувани детайли за една от възможните политики на Фед в доклад до абонати на компанията.

„Съжалявам, че на практика потвърдих информация, която трябваше да остане конфиденциална. През 2012 г. действията ми не съответстваха с тези важни политики за конфиденциалност“, каза Лакър.

Срещу него няма да бъдат повдигнати обвинения.

Bloomberg припомня, че на свое заседание през 2012 г. Комисията по парична политика на Фед реши да купи облигации, обезпечени с ипотеки, на стойност 40 млрд. долара в рамките на третата серия количествени облекчения. В доклада на Medley Global Advisors се говори именно за възможността още 45 млрд. долара да бъдат добавени към програмата за количествени облекчения на Фед, както и за вероятното приемане на целеви стойности за безработицата и инфлацията, преди лихвите да започнат да се повишават.

Лакър ще бъде наследен от своя заместник Марк Мълиникс начело на клона на Фед в Ричмънд. Джефри Лакър започва работа там като икономист през 1989 г. и стана председател през 2004 г. Тази година той нямаше право на глас в Комисията по парична политика и по-рано заяви, че възнамерява да се оттегли от Фед през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още