IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Речта на Йелън днес не впечатли достатъчно фондовите пазари в САЩ

Водещите индекси търсиха посоката през цялата сесия и само Dow Jones успя да запази ръста си и да покори нов рекорден връх

23:14 | 25.02.15 г.
Речта на Йелън днес не впечатли достатъчно фондовите пазари в САЩ

Коментарите на председателя на Федералния резерв Джанет Йелън пред Конгреса само за кратко успяха да вдъхновят фондовите пазари в САЩ. Търговците не отдадоха и нужното внимание и на поскъпването на петрола, отбелязва CNBC.

Основните индекси търсеха посоката през цялата сесия и единствено Dow Jones успя да задържи позитивния тренд. Индексът приключи сесията с поредния рекорден връх. За S&P 500 и Nasdaq обаче сесията завърши с понижения, макар и минимални. 

Във вторник представянето на председателя на ФЕД пред Конгреса беше оценено позитивно и Dow Jones и S&P500 завършиха сесията на рекордно високи нива. Nasdaq пък беше устремен към стойността от 5 хил. пункта. 

Днес коментарите на Йелън са, че институцията ще се върне към политиката на растяща лихва след като види, че инфлацията се ускорява, а трудовият пазар продължава да се стабилизира, съобщава USA Today.

Пред конгресмените Йелън коментира, че ФЕД иска да види инфлация, движеща се в рамките на годишната цел от ръст от 2 на сто в „средносрочен план”. Попитана какво означава „средносрочен план”, тя цитира прогнозите на институцията, че инфлацията ще достигне ниво между 1,7% и 2% до края на 2016 година.

Така, след колебливо представяне, в крайна сметка Dow Jones приключи деня с ръст от 0,08% до рекордното ниво от 18 224,57 пункта. За S&P 500 краят беше оцветен в червено - понижението днес е в рамките на 0,08% до 2 113,86 пункта. 

Технологичният Nasdaq завърши сесията на ниво от 4 967,14 пункта, което представлява спад с минималните 0,02%. Ако беше успял да задържи ръста си, индексът щеше да приключи на зелено за 11-а поредна сесия. 

Сред големите губещи на фондовите пазари днес се нареди Hewlett – Packard, чиито акции поевтиняха с 10% до цена от малко над 34,60 долара за брой. Причината за това са по-ниските от очакваното приходи за последното тримесечие.

Новината, че Apple ще трябва да плати почти 533 долара по патентно дело се отрази негативно на търговията с книжата на компанията. Днес цената им падна с 2,6% до ниво от 128,75 долара за брой.

Цената на петрола записва ръст на международните пазари след новината, че резервите от горива на САЩ растат през тази седмица до ниво от 8,04 млн. барела.

Лекият суров петрол поскъпна с над 3% и прехвърли нивото от 50 долара за барел. Сесията на New York Mercantile Exchange затвори при 50,99 долра за барел. Европейският сорт Brent пък се търгуваше при цена от около 61 долара за барел. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още