IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси затвориха с леки отклонения

Фючърсите върху суровия петрол с доставка през септември поевтиняха с 2,5% до 42,23 долара и се озоваха на ново 6-годишно дъно

23:15 | 13.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Основните индекси на Wall Street приключиха търговската сесия в четвъртък с леки изменения. Борсовите измерители ограничиха ръстовете, след като инвеститорите се фокусираха върху макроикономическите данни и въпреки че опасенията от курса на паричната политика на Централната банка като цяло отшумяват, отбелязва CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се покачи само с 0,03% до 17 408,19 пункта. Широкият индекс Standard & Poor's 500 се смъкна с едва 0,13% до 2 083,40 пункта, след като най-вече енергийният сектор натежа на представянето на индикатора. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite финишира със спад от 0,21% до 5 033,56 пункта.

Икономическите данни от деня показват 0,6% ръст на продажбите на дребно през юли. Цифрата се оказа леко над прогнозите и се дължи най-вече на продажбите на автомобили.

Седмичните молби за помощи при безработица възлизат на 274 хил., което е малко над консенсуса за 270 хил.

Освен това износните цени в САЩ намаляват с 0,9% заради по-ниските разходи за горива и по-силния долар. Запасите на компаниите пък са нагоре с 0,8% през юни – доста над прогнозите за ръст от 0,3%.

Отделно, седмичните запаси от природен газ се покачват с 65 млрд. куб. фута, показват актуалните данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ.

Пазарните участници следят и ходовете на Централната банка на Китай, която сериозно обезцени юана тази седмица. Но експертите коментират, че ефектите от действията на банката на валутния пазар върху международните пазари вече постепенно отшумяват.

„Пазарите се връщат към нормалността след китайския разгром“, коментира главният пазарен икономист на Rockwell Global Markets Питър Кардийо.

На корпоративния фронт акциите на Tesla Motors поскъпнаха с 1,82% до 242,51 долара, след като компанията внесе проспект за увеличение на капитала с 2,1 млн. обикновени акции в опит да набере 500 млн. долара.

Пазарната капитализация на Alibaba се покачи с 2,36% при 75,11 долара за ценна книга. По време на вчерашната сесия акциите се сринаха с близо 7 на сто, а Джак Ма изгуби 752 млн. долара за ден.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните държавни ценни книжа се покачи с 6 базисни пункта до 2,19%.

На пазара на суровини цената на контрактите върху суровия петрол с доставка през септември се понижи с цели 2,5% до 42,23 долара за барел. Цената е най-ниската от март 2009 г. насам.

„Негативният ефект от спадащите цени на петрола може би се охлажда“, коментира Закъри Карабел от Envestnet.

От своя страна цената на фючърсите върху златото спадна с 0,9% до 1 114,56 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още