IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Teva Pharmaceutical с оферта за 40,1 млрд. долара към конкурента Mylan

Ако се осъществи, сделката ще е най-голямото поглъщане във фармацевтичния сектор от началото на годината

18:23 | 21.04.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Фармацевтичната компания Teva Pharmaceutical Industries отправи оферта за придобиване на Mylan NV за около 40,1 млрд. долара в опит да осъществи най-голямото поглъщане във фармацевтичния сектор от началото на годината, съобщава Bloomberg.

Teva, най-големият производител на генерични лекарства, предлага по 82 долара за ценна книжа в брой и акции за Mylan, се казва в изявление. Това е с около 23% повече от цената, на която затвори Mylan на 16 април – ден преди Bloomberg News да съобщи, че Teva обмисля да направи оферта.

Mylan, която твърди, че произвежда едно на всеки 11 предписани лекарства в САЩ, заяви, че иска да остане независима и че всяка оферта на Teva ще срещне антитръстови препятствия.

Сделката ще създаде движеща сила за производство на генерични лекарства с повече от 27 млрд. долара приходи и отново ще наложи Teva като безспорен гигант в индустрията. Израелската компания изгуби пазарен дял за сметка на индийски производители като Pharmaceutical Industries. След като най-продаваният продукт на Teva, патентованото лекарство за множествена склероза Copaxone, се изправи пред потенциална конкуренция от генерични копия, изпълнителният директор Ерез Вигодман на компанията заяви, че ще търси нови сделки.

Покупката е привлекателна за Teva, тъй като тя веднага ще им позволи да се разраснат и да намалят влиянието от предстоящия спад на продажбите на Copaxone”, казва Сам Фазели, анализатор в Bloomber Intelligence в Лондон. „Все пак обаче трябва да имаме предвид последствията от антитръстовите регламенти“.

Поглъщането на Mylan ще бъде четири пъти по-голямо от която и да е предишна покупка на Teva. За израелската компания, която продава копия на патентовани продукти с отстъпка, когато патентите им изтекат, сделката с Mylan ще й позволи веднага да разшири обхвата си и да получи достъп до евтините съоръжения на Mylan по света в страни като Индия, Бразилия, Унгария и Полша.

По-рано тази година базираната в Пенсилвания Mylan придоби неамериканските операции на Abbott Laboratories на стойност 5,3 млрд. долара и е в процес на преместване на данъчната си регистрация в Холандия. Възможността Teva да се пререгистрира в европейската държава обаче е малко вероятна, тъй като компанията получава данъчни облекчения и инвестиционни стимули в Израел.

Mylan е една от компаниите, които разработват генерични копия на Copaxone, най-продаваното лекарство за множествена склероза в света, като през миналата година отчита продажби от 4,2 млрд. долара.

Закупуването на Mylan ще позволи на Teva да възобнови стратегията си за придобиване на производители на генерични лекарства. Компанията забави придобиванията на подобни производители през последните години за сметка на компании за патентовани лекарства като Auspex Pharmaceuticals Inc, които купи за 3,5 млрд. долара миналия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още