IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на сливания и придобивания с най-добър старт от 2007 г. насам

Половината от сделките през първото тримесечие на 2015 г. са сключени в САЩ

12:53 | 31.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Пазарът на сливания и придобивания в глобален мащаб записва най-силното си годишно начало от 2007 г. насам. Това е така, тъй като стойността на сделките, сключени през първото тримесечие на 2015 г., е с 21% по-голяма спрямо същия период на миналата година и достига 811 млрд. долара, пише Financal Times.

Секторът на здравеопазването води, като още три сделки бяха обявени на 30 март. UnitedHealth Group съобщи, че придобива компанията за управление на рецепти Catamaran за 12,8 млрд. долара. Освен това листнатият на борсата в САЩ производител на лекарства Horizon Pharma сключи сделка за Hyperion Therapeutics на стойност 1,1 млрд. долара, а най-големият израелски производител на лекарства Teva Pharmaceuticals закупи Auspex Pharmaceuticals за 3,2 млрд. долара.

Aмериканският производител на кетчуп Heinz попадна в светлината на прожекторите през първото тримесечие, като сделката за сливането с хранително-вкусовата група Kraft е най-голямата за 2015 г. до момента. Стойността на новата компания ще бъде в размер на 100 млрд. долара, причислявайки и дълга.

Сделката за Heinz подчертава три основни теми на глобалния пазар на сливания и придобивания тази година – превъзходството на големите сделки над малките, САЩ са центърът на активността при растяща роля на независимите консултантски компании. Нито Heinz, нито Kraft пък разчитат на услугите на глобална банка.

Сключването на сделки се случва благодарение на продължаващите благоприятни условия на пазара, които разпалват активността на пазара на сливания и придобивания тази година. Евтиното финансиране е изобилно, цените на акциите докосват исторически върхове, а централните банки все още работят за стимулирането на икономиките.

През първото тримесечие на 2015 г. активността в САЩ скача с 30% на годишна база до 399 млрд. долара, което е почти половината от целия обем на сделките. За сравнение – обемът в Европа намалява с 4% до 168 млрд. долара, сочат данни на Thomson Reuters.

Според управляващият партньор на лондонската консултантска фирма Perella Weinberg Дитрих Бекер спадът на Стария континент се дължи отчасти на предпазливия подход на изпълнителните директори, управляващи европейски дружества от финансовата криза насам.

Само една европейска сделка попада в топ 10 за първото тримесечие на 2015 г. Това е придобиването на британското поделение на Telefonica – O2, от конгломерата Hutchison Whampoa, който притежава мобилния оператор Three. Стойността на сделката е 15,4 млрд. долара.

Hutch, контролирано от азиатския милиардер Ли Кашин, обяви също сливането си с друга компания, контролирана от Ли - Cheung Kong, за 45,5 млрд. долара. Така сделката допринася за ръста на общия обем в Азиатско-Тихоокеанския регион с 63% до 194 млрд. долара.

Компаниите за частни капитали (дялово инвестиране) обаче не успяват да вземат участие в бума на пазара на сливания и придобивания. Инвестициите им спадат с 52% на годишна база до 29,4 млрд. долара. По този начин първото тримесечие се оказва най-слабият старт за компаниите от началото на 2009 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още