IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фармацевтичният бранш пред нова вълна на сливания

През тази година сделките в сектора може да надхвърлят миналогодишните 223 млрд. долара, сочи анализ на EY

09:44 | 21.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фармацевтичният бранш пред нова вълна на сливания

След рекордната стойност на сливанията и придобиванията във фармацевтичната индустрия през миналата година счетоводната компания EY очаква през 2015 г. нова вълна от сливания и придобивания. Стойността на сделките от 223 млрд. долара за миналата година може да бъде дори превишена, се казва в изследване на компанията, цитирано от DPA. Препълнените каси на фармацевтичните компании са отлична предпоставка за тази тенденция, отчитат от EY.

Докато през 2014 г. преди всичко специализирани доставчици са придобивали конкуренти, големите фармацевтични компании са се въздържали от придобивания. „Фармацевтичните компании бяха относително предпазливи през 2014 г., но се очаква, че това ще се промени", казва Герд Щюрц от EY. „За да бъдат в крак с общото развитие на пазара, компаниите ще трябва да растат по-бързо, отколкото в момента. Чрез придобивания могат да се подсигурят например рискове в областта на развойната дейност“.

През миналата година във фокуса на експертите от сектора бе Actavis с двете си големи сделки. Концернът със седалища в САЩ и Ирландия придоби след дълги преговори производителя на ботокс Allergan за 66 млрд. долара, а след това за още 23,3 млрд. долара си осигури конкурента Forest Laboratories.

Tака за пет години Actavis не само че се промени значително като производител на генерични лекарства, но се превърна и в една от най-големите 10 фармацевтични компании в света по размер на пазарната капитализация. Това се случва, след като компанията набра впечатляваща скорост в сключването на сделки

И в Европа имаше сделки. Bayer придоби американския си конкурент Merck & Co. в бизнеса с лекарства без рецепти, а Merck от своя страна купи германския Cubist Pharmaceuticals за 9,5 млрд. долара.

Швейцарската фармацевтична компания Novartis си осигури с продажбата на своя производител на никотинови лепенки Habitrol одобрението на властите в САЩ за планирания джойнт венчър с GlaxoSmithKline. Двете компании обявиха през април голямата по обем трансакция за повече от 20 милиарда долара. При това GSK ще придобие поделението за ваксини на Novartis, а швейцарците в замяна получават раковите лекарства на GSK. В допълнение фирмите сливат бизнесите си в поделенията Consumer Healthcare. Така двата фармацевтични гиганта ще обединят бизнеса си с потребителски продукти в здравеопазването, като джойнт венчърът ще бъде контролиран от GSK.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
ABBA
преди 9 години
За някои фармация, за други: ФарМафия !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още