IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Actavis е на път да закупи конкурента си Forest Laboratories

Коментираната цена по сделката е 25 млрд. долара, което е над пазарната капитализация на Forest от 19,3 млрд. долара

11:27 | 18.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Actavis е на път да закупи конкурента си Forest Laboratories

Вторият по големина производител на генерични лекарства в световен мащаб – Actavis, е много близо до закупуване на своя конкурент Forest Laboratories, съобщава Businessweek, позовавайки се на свои източници. Очакванията са, че обединението ще бъде обявено по-късно днес.

Обединението Actavis – Forest ще може да представя широк спектър от генерични лекарства и медикаменти, защитени с търговски наименования, отбелязва и Ройтерс. По този начин компанията ще може по-успешно да се противопоставя на своите конкуренти Teva и Mylan.

Коментираната цена по сделката е 25 млрд. долара. Това е над пазарната стойност на базираната в Ню Йорк Forest, ако се смята достигнатата цена на акциите в последния борсов ден.

На 14 февруари борсите затвориха при цена на акция на компанията от 71,39 долара за брой. Така пазарната й стойност е била 19,3 млрд. долара, изчислява Businessweek. В понеделник американските фондови пазари бяха затворени заради Деня на президентите.

Actavis е един от най-активните купувачи на фармацевтични компании през последните три години – за нови придобивания компанията е похарчила 14,4 млрд. долара. Actavis е базирана в Дъблин, централата за САЩ и глобалните пазари обаче се намира в Парсипани, Ню Джърси, а в швейцарския град Цуг е международната й централа.

Преди две години компанията беше закупена от американската Watson Pharmaceuticals за 5,6 млрд. долара. След обединението купувачите предпочетоха да вземат името на швейцарския гигант. 

Компанията влезе в България през 1999 година чрез придобиването на "Балканфарма". В момента Actavis има два завода у нас - в Дупница и Троян, където се произвеждат различни генерични фармацевтични препарати. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още